Avertizări de vijelii și inundații în județul Vâlcea

Atât meteorologii, cât și hidrologii au emis azi avertizări de vreme rea, respectiv de inundații…

Atât meteorologii, cât și hidrologii au emis azi avertizări de vreme rea, respectiv de inundații valabile și pentru județul Vâlcea.

Pe de-o parte, specialiștii ANM susțin că în intervalul de timp 27 aprilie, ora 12.00 – 28 aprilie, ora 23.00, se va înregistra o instabilitate atmosferică temporar accentuată, fiind așteptate cantități însemnate de apă. Se vor semnala descărcări electrice, vijelii și grindină.           

“Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în cea mai mare parte a țării. Vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice și pe alocuri intensificări ale vântului, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 20…30 l/mp și izolat 40…60 l/mp” – se arată în mesajul ANM.

Pe de cealaltă parte, hidrologii avertizează că în bazinele râurilor Vişeu, Iza, Someş, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş, Bega, Timiş, Bârzava, Caraş, Jiu, Olt, Argeş, Ialomiţa, Siret sunt aşteptate scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale, şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri, cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie, în 28 de judeţe.

Atenţionarea Cod galben emisă, miercuri, de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) vizează în principal scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale, care se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri din judeţele: Sibiu, Braşov, Covasna, Vâlcea, Argeş, Vrancea şi Bacău.

Atenţionarea hidrologică a intrat în vigoare miercuri, la ora 15:00, şi este valabilă până vineri, la ora 12:00.