Vine urgia! Vâlcea, sub avertizare de Cod Portocaliu!

UPDATE 29 mai 2022: Administraţia Naţională de Meteorologie a extins duminică avertizarea Cod portocaliu de…

UPDATE 29 mai 2022: Administraţia Naţională de Meteorologie a extins duminică avertizarea Cod portocaliu de averse şi vijelii în 12 judeţe şi în Capitală. Printre județele avertizate se numără și Vâlcea. Alerta meteo este valabilă până pe 30 mai, ora 03.00.

Meteorologii au emis sâmbătă, 28 mai a.c., avertizări Cod Galben şi Cod portocaliu care anunţă instabilitate atmosferică accentuată, ploi abundente însoţite local de frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi vijelii. Județul Vâlcea se află sub atenționare de COD PORTOCALIU.

Atenţionarea Cod portocaliu a intrat în vigoare de sâmbătă, 28 mai, la ora 12.00 şi este valabilă până pe data de 30 mai, la ora 10.00. Fenomenele vizate sunt instabilitate atmosferică accentuată, ploi abundente în Oltenia, vestul şi nord-vestul Munteniei şi local în Carpaţii Meridionali, unde meteorologii anunţă că în intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, se vor înregistra cantităţi de apă de 50…90 l/mp.

Vor fi perioade în care se vor semnala şi vijelii (viteze de 75…90 km/h), grindină şi frecvente descărcări electrice, precizează atenţionarea emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie.

De asemenea, o atenţionare Cod Galben a fost emisă pentru intervalul 29 mai, ora 12 – 30 mai, ora 10. Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în regiunile sudice, sud-estice şi centrale, iar duminică (29 mai) local şi în cele nordice. Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torenţiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii (viteze de 55…75 km/h şi izolat peste 80 km/h) şi pe arii restrânse grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 20…30 l/mp şi izolat 40 l/mp.