ATENȚIE! Vine un val de caniculă extremă!

Valul de caniculă, care a lovit vestul și centrul Europei, se îndreaptă spre țara noastră….

Valul de caniculă, care a lovit vestul și centrul Europei, se îndreaptă spre țara noastră. Arșița s-a instalat încă de duminică dimineață, când, în multe zone ale țării, temperatura resimțită a fost de 29 și 30 de grade Celsius, la ora 10.00 dimineața. În Vâlcea, începând de miercuri se vor înregistra temperaturi de peste 32 de grade Celsius.

Autoritățile din vestul țării, unde disconfortul termic va fi mai intens de luni, se pregătesc să ia măsuri, în timp ce agrometeorologii spun că valul de căldură vine să accentueze seceta, din cauza căreia suferă deja multe culturi.

De luni, peste România se va abate un val de caniculă, cu temperaturi de peste 35 de grade. Vestul țării va fi primul afectat, apoi sudul țării. Meteorologii spun că, până spre finalul săptămânii, vom avea valori de până la 37-38 de grade Celsius.

Autoritățile susțin că este nevoie ca, cel puțin două zile la rând, să se înregistreze temperaturi de peste 35 de grade Celsius pentru a putea deschide centre de prim-ajutor. Medicii îi sfătuiesc pe oameni să evite să iasă la orele amiezii.

„Este posibil ca începând de săptămâna viitoare să înregistrăm în România primele zile cu temperaturi care să atingă și să depășească 35 de grade, ceea ce înseamnă că vom avea caniculă. Temperaturile vor depăși 35 de grade începând din partea de vest a țării, deci în Câmpia Română, după care și în zonele sudice este posibil ca spre finalul săptămânii, până în 27 iunie, să consemnăm valori de până la 37-38 de grade Celsius. Dacă se va impune, pentru anumite zone, în funcție de atingerea recordurilor climatice, luăm în considerare emiterea – și nu trebuie să excludem niciodată această posibilitate – de coduri pentru caniculă”, a declarat sâmbătă la Digi24 Elena Mateescu, directorul ANM.