VÂLCEA. Bicicliștii și trotinetiștii, amendați drastic zilele trecute

332 de sancțiuni contravenționale au fost aplicate de către polițiștii Inspectoratului de Poliție Județan Vâlcea,…

332 de sancțiuni contravenționale au fost aplicate de către polițiștii Inspectoratului de Poliție Județan Vâlcea, conducătorilor de biciclete și trotinete în zilele de 23 și 24 iunie a.c. Acțiunea s-a desfășurat și ca urmare a zecilor de sesizări cu privire la modul haotic în care se circulă cu trotinetele în municipiul Râmnicu Vâlcea.

Ca urmare, în cadrul acțiunii de amploare, au fost amendați 143 de bicicliști și 12 conducători de trotinete electrice, fie pentru încălcarea normelor privind circulaţia pe drumurile publice, fie pentru echiparea necorespunzătoare a bicicletelor sau a vehiculelor conduse, iar ceilalți pentru alte abateri rutiere. Valoarea totală a amenzilor se ridică la suma de 48.140 lei.

“Polițiștii rutieri vă informează cu privire la faptul că pentru a conduce o bicicletă sau trotinetă electrică pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puțin 14 ani.

Dacă un drum este prevăzut cu pistă pentru biciclete, bicicletele și trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista respectivă. În lipsa acestei piste, circulația trotinetelor electrice este permisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulația vehiculelor este de 50 km/h.

Circulația bicicletelor și a trotinetelor electrice pe trotuare este interzisă. 

De asemenea, este interzis să transportați pasageri pe trotineta electrică!

În circulația pe drumurile publice bicicleta/trotineta electrică trebuie să fie echipată cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente. De altfel, este interzisă circulația acestora pe timp de noapte fără aceste mijloace și dispozitive în stare de funcționare.

Casca de protecție este obligatorie pentru conducătorii de biciclete și trotinete electrice a căror vârstă este sub 16 ani, atunci când se deplasează pe partea carosabilă.

Polițiștii le recomandă participanților la trafic, pentru a evita să fie implicați în evenimente rutiere negative, să adopte un comportament responsabil, să manifeste o atenție deosebită la cei din jur și să execute fiecare manevră în condiții de siguranță, după o temeinică asigurare!” – precizează IPJ Vâlcea.