“Revoluție fiscală” a guvernului: „Vor crește prețurile peste tot”

Noi măsuri fiscale vor fi adoptate de Guvernul României, iar buzunarele românilor vor fi din…

Noi măsuri fiscale vor fi adoptate de Guvernul României, iar buzunarele românilor vor fi din nou “vandalizate”.

Creșterile vor începe de anul acesta și se vor extinde până anul viitor. Astfel, acciza la ţigări creşte de la 1 august 2022, iar la alcool, de la 1 ianuarie 2023. Mai mult, se anunță creşteri de TVA la restaurante, locuinţe şi băuturile cu zahăr. Ca urmare, notele de plată vor fi simțitor mai mari.

Consultantul fiscal Adrian Bența a declarat pentru Ziare.com că aceste măsuri au menirea de a aduce mai mulți bani la bugetul de stat.

„Accizele s-au majorat doar la țigări și alcool. Aici nu pot să comentez, că nu te pune nimeni să fumezi și să bei. Dar, știți cum e, nu are omul bani de o pâine, dar de țigări o să găsească întotdeauna. La sucurile cu zahăr, aici este o chestie mercantilă ca să mai taxăm ceva. A urcat de la 9% la 19%. Teoretic protejăm sănătatea populației, practic mai avem bani suplimentari la buget și nu am mai avut de unde, hai să le taxăm și pe astea. Orice creștere se va vedea la raft în prețul produsului finit pe care îl cumpără consumatorul.

Cu siguranță vor crește prețurile peste tot. Sunt niște măsuri care se pare că nu au dat efectul scontat. Ne aducem aminte că noi tot am sprijinit restaurantele, turismul, sperând să se dezvolte și să aducă mai mulți bani la buget, dar nu s-a reflectat în încasări bugetare, prin urmare înseamnă că acei bani i-a luat cineva și i-a băgat în buzunarul lui personal”, a declarat Adrian Bența.

Întrebat dacă am putea vedea creșteri de prețuri asemănătoare cu creșterile accizelor și alea TVA-ului în procente, expertul a spus că este o posibilitate.

„Depinde foarte mult de ratele actuale de profit ale comercianților. Dacă sunt mici, vom vedea o creștere de prețuri. Dacă sunt mai măricele s-ar putea să nu fie tot transferat, ci doar o parte”, a adăugat Adrian Bența.

Accize

Alcool: 19% acciza (6 bani/litru – de la 1 ianuarie)

Țigări: 60 de bani/pachet – de la 1 august

TVA

Restaurante, catering, hoteluri – de la 5 la 9%

Băuturi cu zahar – de la 9 la 19% (inclusiv berea fără alcool)

Coaliţia de guvernare a finalizat, săptămâna aceasta, lista măsurilor de modificare la Codul Fiscal, care ar urma să fie aprobate într-o şedinţă de guvern, săptămâna viitoare. Liderii coaliţiei nu au ajuns la un acord pe introducerea impozitului progresiv, în schimb acciza la ţigări creşte de la 1 august anul acesta, iar la alcool, de la 1 ianuarie 2023. S-au mai decis şi creşteri de TVA la restaurante, locuinţe şi băuturile cu zahăr, dar şi deduceri fiscale pentru veniturile până în 4.500 de lei şi familiile cu mulţi copii.

Accize

La capitolul accize, la alcool acestea vor fi de 20% – 6 bani/litru, începând cu 1 ianuarie 2023. La ţigări, acciza creşte cu 31 de lei, (60 de bani/pachet), de la 1 august anul acesta.

La TVA, s-au decis următoarele modificări: pentru restaurante, catering, hoteluri, TVA creşte de la 5 la 9%, la locuinţe se va aplica un TVA de 5% doar pentru o locuinţă până la plafonul de 600.000 de lei dar şi până în 80 mp2 utili.

TVA-ul la băuturile cu zahăr creşte de la 9 la 19%, iar aici intră şi berea fără alcool.

Coaliţia a decis şi impozitarea jocurilor de noroc, cu 40% din orice câştig, dar se va face o analiză privind modalitatea de impozitare la nivel UE pentru a avea un model în acest sens. Liberalii susţin ideea ca la jocurile de noroc sa fie impozitate şi companiile.