ATENȚIE! Cod portocaliu de CANICULĂ și de FURTUNĂ în județul VÂLCEA

Fenomene meteo extreme în această perioadă în județul nostru. Trecerile de la valurile de căldură…

Fenomene meteo extreme în această perioadă în județul nostru. Trecerile de la valurile de căldură la furtuni sunt din ce în ce mai intense, semn că temperatura globală crește, iar vremea se schimbă radical. Vâlcea se află și azi, 5 iulie 2022, sub COD PORTOCALIU de caniculă, dar și de furtună.

Astfel, potrivit ISU Vâlcea la nivelul județului Valcea este valabil un 𝐂𝐨𝐝 𝐏𝐨𝐫𝐭𝐨𝐜𝐚𝐥𝐢𝐮 𝐝𝐞 𝐜𝐚𝐧𝐢𝐜𝐮𝐥𝐚̆, iar recomandările generale pentru populație sunt următoarele:
➡️ Evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 – 18;
➡️ Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise;
➡️ Pe parcursul zilei faceţi duşuri călduţe, fără a vă şterge de apă;
➡️ Beţi zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute;
➡️ Nu consumaţi alcool deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii;
➡️ Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită;
➡️ Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesandu-vă de starea lor de sănătate.

Tototdată, 𝐢̂𝐧 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐯𝐚𝐥𝐮𝐥 𝟎𝟓.𝟎𝟕.𝟐𝟎𝟐𝟐. 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟒:𝟎𝟎 – 𝟎𝟔.𝟕.𝟐𝟎𝟐𝟐, 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟎:𝟎𝟎, la nivelul județului Valcea este în vigoare un 𝐂𝐨𝐝 𝐏𝐨𝐫𝐭𝐨𝐜𝐚𝐥𝐢𝐮 𝐝𝐞 𝐚𝐯𝐞𝐫𝐬𝐞 𝐭𝐨𝐫𝐞𝐧𝐭̦𝐢𝐚𝐥𝐞, 𝐯𝐢𝐣𝐞𝐥𝐢𝐢 𝐬̦𝐢 𝐠𝐫𝐢𝐧𝐝𝐢𝐧𝐚̆.

Pentru gestionare eficientă a potențialelor intervenții generate de Codul Portocaliu de furtună, ISU Valcea a dispus:

 • prealertarea la nivelul fiecărei subunități de intervenție a unei ture de serviciu, ridicarea nivelului de operaționalizare și pregătirea tehnicii din dotare, specifică tipurilor de risc posibile în urma avertizărilor meteorologice primite;
 • înștiințarea autorităților din cadrul unităților administrativ teritoriale vizate de codul portocaliu pentru punerea în aplicare a măsurilor proprii prevăzute de planurile în vigoare în astfel de situații de urgență, precum și alte autorități cu atribuții în domeniul situațiilor de urgență.

Reamintim cetățenilor că este important să respecte următoarele măsuri pentru a nu își pune în pericol viața:

❗𝑅𝑒𝑠𝑝𝑒𝑐𝑡𝑎̆ 𝑢𝑟𝑚𝑎̆𝑡𝑜𝑎𝑟𝑒𝑙𝑒 𝑟𝑒𝑔𝑢𝑙𝑖 𝑖̂𝑛 𝑐𝑎𝑧𝑢𝑙 𝑖̂𝑛 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑖𝑚𝑖𝑛𝑒𝑛𝑡𝑎̆ 𝑜 𝑓𝑢𝑟𝑡𝑢𝑛𝑎̆:

 • Întrerupe orice activitate în aer liber.
 • Intră în casă, într-o construcție ori într-un autoturism.
 • Închide bine ferestrele şi uşile.
 • Evită folosirea apei și duşurile ori sălile de baie.
 • Utilizează telefoanele cu fir doar în situaţii de urgenţă.
 • Deconectează de la priză aparatele şi alte echipamente electrice.

𝑰̂𝒏 𝒕𝒊𝒎𝒑𝒖𝒍 𝒆𝒗𝒆𝒏𝒊𝒎𝒆𝒏𝒕𝒖𝒍𝒖𝒊:

 • Dacă ești într-o zonă deschisă (câmp, plajă, o ambarcaţiune pe apă), așază-te ghemuit, pune mâinile pe urechi şi cap, iar capul între genunchi.
 • Fă-te o ţintă cât mai mic posibilă și redu cât poți de mult contactul cu pământul.
 • Nu te întinde pe pământ!
 • Evită: obiectele înalte, precum un copac înalt izolat în zonă deschisă, câmpuri, plaje sau o ambarcaţiune pe apă, orice obiecte metalice precum utilaje agricole, echipamente de fermă, motociclete, biciclete, etc.

Mai multe informații găsiți pe platforma www.fiipregatit.ro