Vin zile de foc! În Râmnicu Vâlcea, temperaturile vor ajunge până la 39 de grade Celsius

Ne așteaptă zile de foc, spun meteorologii. Valul de aer tropical care afectează mare parte…

Ne așteaptă zile de foc, spun meteorologii. Valul de aer tropical care afectează mare parte a Europei a ajuns miercuri, 20 iulie, și în țara noastră. În mai multe zone, temperaturile vor atinge 40 de grade la umbră. La Râmnicu Vâlcea, temperaturile vor urca până la 39 de grade.

Meteorologii au emis pentru zilele ce urmează mai multe coduri portocalii și galbene de caniculă. Potrivit estimărilor, cele mai ridicate temperaturi vor fi înregistrate vineri și sâmbătă.

”Masa de aer tropical ce a determinat temperaturi foarte ridicate, peste 40 de grade, (…) va fi în extindere și în intensificare și în zona țării noastre în zilele următoare. Mâine, temperaturile vor depăși 30 de grade în mare parte din țară, cu valori de caniculă de 35-38 de grade în regiunile vestice și sud-vestice. Apoi, temperaturile vor fi din ce în ce mai ridicate, disconfortul termic foarte accentuat.

Estimăm în momentul acesta că cel mai cald va fi vineri și sâmbătă în partea de vest, de nord-vest, de sud-vest a teritoriului, acolo unde, de altfel, Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare meteo de cod portocaliu ce vizează acest aspect, respectiv disconfort termic accentuat, temperaturi maxime ce se vor situa, în general între 37 și 40 de grade. Poate chiar vom depăși ușor aceste temperaturi în zona de vest a Maramureșului, Crișana, Banat, sudul Olteniei, sud-vestul Munteniei, nord-vestul Transilvaniei. În aceste județe se pare că va fi cel mai cald.

Mai mult decât atât, pe lângă aceste maxime foarte ridicate și minimele vor fi destul de ridicate. Acestea nu vor coborî sub 20-22 de grade, astfel încât, pentru acele regiuni, disconfortul termic va fi foarte accentuat, iar indicele de temperatură umezeală va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități”, a declarat meteorologul Alina Șerban la Antena 3.

Potrivit ANM, valul de aer tropical va persista până la finalul săptămânii.

”Va fi cald nu doar în aceste regiuni dar și în restul teritoriului, vremea va deveni caniculară, acest lucru însemnând temperaturi de 35 și peste 35 de grade.

Dacă excludem partea de vest, nord-vest, sud-vest a țării, estimăm că și în celelalte regiuni vremea va fi caniculară, disconfortul termic va fi accentuat. O mică deosebire față de restul teritoriului ar fi că minimele vor mai coborî și sub 20 de grade astfel încât, în orele dimineții, vom avea posibilitatea să ne răcorim puțin.

Totuși, având în vedere că vorbim despre o persistență a acestui val de căldură, se estimează că va ține până la sfârșitul acestei săptămâni, chiar dacă vom avea variații în vârfurile termice. Astfel, duminică se va răcori puțin, temperaturile vor scădea ușor, însă acest lucru va aduce după sine și fenomene meteorologice specifice instabilității atmosferice”, a mai explicat meteorologul.

Temperaturi prognozate de ANM pentru sâmbătă – 23 iulie, la umbră (valorile sunt cu peste 10 grade mai mari față de normalul perioadei)

41 grade Timişoara

41 grade Oradea

41 grade Arad

41 grade Băile Herculane

40 grade Drobeta Turnu Severin

40 grade Craiova

39 grade Reşiţa

39 grade Satu Mare

39 grade Deva

39 grade Alba Iulia

39 grade Târgu Jiu

39 grade Râmnicu Vâlcea

39 grade Slatina