VÂLCEA, sub avertizări de CANICULĂ, dar și FURTUNI PUTERNICE

Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie au emis sâmbătă, 20 august, mai multe avertizări de caniculă,…

Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie au emis sâmbătă, 20 august, mai multe avertizări de caniculă, dar și de furtuni. Vâlcea se numără printre județele atenționate. Pe de-o parte ne vom confrunta cu un val căldură insuportabilă, iar pe de alta cu vijelii puternice și ploi torențiale.

COD GALBEN – sâmbătă

Sâmbătă (20 august) valul de căldură va persista în sud și sud-est și local în nord-vest, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 33 și 37 de grade, iar minimele nu vor coborî sub 18…21 de grade.

În sud-estul țării disconfortul termic va continua să fie ridicat și în perioada următoare.

COD GALBEN – sâmbătă ora 10.00 – luni, ora 12.00

Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, la început în Banat, apoi în extindere în jumătatea sud-vestică a teritoriului. Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp și pe arii restrânse 50…70 l/mp.

Astfel de fenomene se vor semnala mâine (21 august) în Maramureș și în restul Transilvaniei și al Munteniei. Gradul de instabilitate atmosferică se va menține accentuat până la mijlocul săptămânii viitoare.

COD PORTOCALIU – sâmbătă ora 14.00 – luni, ora 12.00

În Banat, Oltenia, sudul Crișanei și sud-vestul Transilvaniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, care se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină. În intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă de 40…50 l/mp și pe arii restrânse de peste 70…90 l/mp.

Sâmbătă (20 august) după-amiază și în prima parte a nopții pe alocuri vor fi vijelii puternice (rafale de peste 70…90 km/h).