ANPC, controale în magazinele Penny. Produse expirate, mizerie și multe alte deficiențe…

Este absolut incredibil ce găsesc comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Alimentelor (ANPC) în marketurile din…

Este absolut incredibil ce găsesc comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Alimentelor (ANPC) în marketurile din țară. Aceștia au dat startul unor verificări ample în magazinele deținute de marile rețele de retail din România. Controale au loc, așadar, și în județul Vâlcea, iar nereguli au fost găsite cu duiumul. ANPC anunță acum, printr-un comunicat de presă, că au controlat peste 250 de magazine Penny din țară, unde au găsit foarte multe nereguli: de la produse expirate, congelate în exces, la etichetare greșită și vitrine cu praf și insecte. ANPC a dat amenzi de peste 3,5 milioane lei.

„Au fost controlate 256 de magazine, aparținând lanțului Penny, dintre cele 306 pe care compania Rewe România SA le administrează în țara noastră. Pentru neregulile constatate, comisarii ANPC au aplicat următoarele sancțiuni: 333 de amenzi contravenționale, în valoare totală de 3,5 milioane de lei, 110 avertismente, oprirea definitivă de la comercializare a produselor alimentare neconforme, în valore de peste 100.000 lei, oprirea temporară a prestării de servicii, până la remedierea deficiențelor, pentru 29 de unități, închiderea unității pentru o perioadă de până la 6 luni, pentru 6 magazine, din județele Bacău (4 unități), Prahova (o unitate), Giurgiu (o unitate)”, arată ANPC în comunicatul de presă.

Comisarii ANPC menționează, în același document, că au găsit, între nereguli, produse alimentare cu data limită de consum depășită, legume și fructe necurățate corespunzător, depreciate calitativ, cu mucegai, cu miros modificat, produse congelate cu exces de gheață și modificări de miros, băuturi alcoolice comercializate cu deficiențe de etichetare (lipsa unor ingrediente de pe etichetă), ouă vândute sparte în cofraj, produse alimentare depozitate direct pe paviment. De asemenea, au fost găsite vitrine frigorifice insalubre, cu insecte, resturi alimentare, praf, iar cuptoarele de la raioanele de panificație-patiserie erau neigienizate corespunzător și se foloseau tăvi arse. Comisarii ANPC mai spun că au găsit și alte nereguli: condiții de păstrare a produselor alimentare necorespunzătoare din punct de vedere igienico-sanitar, deficiențe de etichetare a produselor alimentare și nealimentare (lipsa unor mențiuni obligatorii, conform legii, lipsa traducerii în limba română etc.), comercializarea unor produse alimentare cu ambalajele deteriorate, nerespectarea regimului promoțiilor (nu se menționează perioada în care se derulează promoția, nu există la vânzare produsul de referință pentru pachetele multi pack), folosirea unui spațiu de depozitare neigienizat corespunzător, cu paviment deteriorate; nerespectarea regimului de temperatură de păstrare a produselor alimentare recomandat de producători; neafișarea ingredientelor cu potential allergen al produselor care se vindeau vrac; lipsa afișării prețului unor produse, la raft, existența unor neconcordante între prețul produsului de la casa de marcat și cel de la raft.