IPJ VÂLCEA: Amenzi de peste 90.000 în cadrul Proiectului ROADPOL – Safety Days

În perioada 16 – 22 septembrie, la nivel național, polițiștii rutieri au acționat în cadrul Proiectului ROADPOL –…

În perioada 16 – 22 septembrie, la nivel național, polițiștii rutieri au acționat în cadrul Proiectului ROADPOL – Safety Days. Acesta a avutca scop reducerea numărului accidentelor rutiere și a consecințelor acestora.

Polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea au desfășurat activități informativ – preventive, care au avut ca scop conștientizarea tuturor categoriilor de participanți la traficul rutier cu privire la riscurile la care se expun, în situația în care nu respectă normele rutiere, în scopul adoptării de către aceștia a unei conduite responsabile atunci când se deplasează pe drumurile publice.

Astfel, în acest context, în perioada 16-22.09.2022, efectivele de poliție rutieră au încurajat conducătorii auto și ceilalți participanți la trafic să acceseze website-ul www.roadpolsafetydays.eu,  secțiunea  „Take a pledge în vederea descărcării, asumării și înregistrării în sistem a unui formular intitulat  „Angajamentul meu pentru zilele siguranței Roadpol, prin completarea numelui și a unei adrese de e-mail valide.

În cadrul acţiunilor desfășurate în perioada 16-22 septembrie a.c., au fost constatate 915 contravenţii, în valoare de peste 90.000 de lei, pentru nerespectarea limitei legale de viteză , folosirea telefonului mobil fără sistemul mâini libere, nepurtarea centurii de siguranță, consumul de băuturi alcoolice la volan , depășiri neregulamentare, abateri ale bicicliștilor, neacordare prioritate vehicule , neacordare prioritate pietoni și pentru alte abateri .

Polițiștii au reținut, în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce 37 de permise de conducere, dintre care 5 pentru depășiri neregulamentare, 4pentru neacordare prioritate vehicule/pietoni, 21pentru depășirea limitei legale de viteză, 3 pentru consumul de băuturi alcoolice, 4 pentru alte nereguli și au retrase 21  certificate de înmatriculare.

Totodată, au fost constatate 4 infracțiuni la regimul rutier (2 pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului, 1 pentru conducerea unui vehicul sub influența substanțelor psihotrope, 1 pentru conducerea unui vehicul având dreptul de a conduce suspendat).

Exemple:

1. La data de 19 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit în trafic un bărbat, în timp ce conducea un autoturism pe DN 7 , pe raza localității Brezoi.

În urma efectuărilor efectuate în bazele de date a rezultat faptul că acesta avea permisul de conducere suspendat.

În acest sens, polițiștii au întocmit un dosar penal în care efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

2. În seara zilei de 22 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit în trafic un bărbat, în timp ce conducea un autoturism pe raza municipiului Râmnicu Vâlcea, în timp ce se afla sub influența alcoolului.

Astfel, în urma testării cu aparatul etilotest, a rezultat o valoare de 0, 88 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost transportat la spital pentru recoltarea de probe de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Pe numele conducătorului auto a fost întocmit dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.