Salariul minim se va majora de la 1 ianuarie 2023. Cu cât ar urma să crească venitul a peste un milion de români

Prețurile au crescut și cresc galopant în continuare, ratele au ajuns la un nivel critic,…


Prețurile au crescut și cresc galopant în continuare, ratele au ajuns la un nivel critic, facturile sunt imense, numai salariile românilor au stagnat. Sigur, nu vorbim de parlamentari și de alți demnitari care și-au mărit recent lefurile, și-așa imense. Vorbim de omul de rând, care deja se simte copleșit de valul de creșteri. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat azi, 24 septembrie 2022, că în România nu se poate trăi cu salariul minim pe economie. Cam târziu și-a dat seama! În acest context economic și social, ministrul spune că salariul minim trebuie majorat.

„Contextul economic şi social impun o măsură de majorare a salariului minim. Înţeleg ceea ce spune mediul de afaceri dar trebuie să înţeleagă şi dumnealor că şi angajaţii trebuie să-şi plătească utilităţile, să-şi ducă copiii la şcoală şi să-şi hrănească copiii. Am pornit în această săptămână în Comisia de dialog socialdin cadrul Ministerului Muncii discuţii cu mediul de afaceri şi cu angajaţii, cu partenerii sociali”, a precizat Budăi.

El a menţionat că ulterior discuţiile se vor muta în Consiliul Naţional tripartit, unde este şi premierul şi miniştrii, astfel încât să poată fi luată o decizie care să fie predictibilă, de la 1 ianuarie.

„Nu intervenim din timpul anului, pentru a se putea construi şi bugetele pe anul următor şi planurile de business pe anul următor. Propunerea PSD pentru măsurile din această iarnă, pe lângă creşterea pensiilor, este de 3.000 (salariul minim, n.r.), cu cei 200 de lei scăzuţi din taxare, adică 2.800 taxaţi şi 200 nu.

Este clar un impact pozitiv şi asupra angajaţilor şi chiar a angajatorilor, pentru că şi angajatorii se plâng de lipsa forţei de muncă. În România nu se poate trăi cu salariul minim”, a subliniat ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale.

În prezent, salariul minim brut este de 2.550 de lei. Peste un milion de români sunt angajați în prezent cu salariul minim.