Lucrări întârziate pe tronsonul Curtea de Argeș – Pitești al autostrăzii. Vezi ce spun cei de la CNAIR!

Constructorii tronsonului cinci al autostrăzii Sibiu-Pitești s-au ”poticnit” ușor chiar de la începutul lucrărilor. Aproape…

Constructorii tronsonului cinci al autostrăzii Sibiu-Pitești s-au ”poticnit” ușor chiar de la începutul lucrărilor. Aproape 20% din proiect a fost executat, iar autoritățile au început “ofensiva” împotriva constructorului italian care a câștigat licitația. Lucrările ar trebui finalizate până în septembrie 2025, însă acum sunt anumite semne ale întrebării.

Un sfert din lucrare ar fi trebuit să fie gata până acum, deși lucrările au început la data de 1 septembrie. Progresul pe care l-au atins constructorii italieni pe tronsonul cinci al Autostrăzii Pitești – Sibiu este de 18%. Este vorba despre tronsonul Curtea de Argeș-Pitești, realizat de firma italiană WeBuild, care în acest moment are pe șantiere circa 850 de lucrători, o parte dintre aceștia fiind aduși din mai multe țări asiatice.

Întârzierea, în raport cu graficul de execuție, nu este de speriat, circa 4,41%. Cu toate acestea, WeBuild a primit un certificat negativ de la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Oficialii companiei susțin că motivele acordării certificatului negativ intermediar, precum și motivele întârzierilor la tronsonul cinci sunt datorate constructorului.

„Antreprenorul a refuzat să realizeze relocarea/devierea/protejarea rețelelor de utilități, conform prevederilor contractuale, prin urmare a înaintat o Cerere de chemare în judecată la Tribunalul București, cerere prin care a solicitat anularea clauzelor și prevederilor contractuale care obligă Antreprenorul la execuția lucrărilor menționate. Antreprenorul a înregistrat întârzieri față de programul de execuție, iar fără relocarea utilităților nu s-au putut executa o parte din lucrările permanente”, precizează reprezentanții CNAIR.

Acțiunea în instanță nu blochează însă lucrările la tronsonul cinci al autostrăzii Sibiu-Pitești: „Orice litigiu între un antreprenor și CNAIR produce efecte exclusiv după pronunțarea unei hotărâri definitive a instanțelor judecătorești. Astfel, în acest caz, lucrările se desfășoară în acord cu prevederile în vigoare, conform contractului”, adaugă oficialii CNAIR.

Reprezentanții companiei italiene nu au comentat până la ora actuală.

sursa foto: oradesibiu.ro