Avertismentul medicilor de familie: ”Statul alocă 50 de bani pe zi pentru sănătatea fiecărui cetățean”

Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie transmite un avertisment către Guvernul României, semnalând grava…

Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie transmite un avertisment către Guvernul României, semnalând grava subfinanţare a cabinetelor de medicina familiei.

Federația cere Guvernului să aloce asistenţei medicale primare 7 miliarde de lei în bugetul pentru anul 2023.

”Cele peste 9.000 de cabinete de medicina familiei şi peste 200 de centre de permanenţă din asistenţa medicală primară din România asigură servicii medicale esenţiale, preventive şi curative, pentru pacienţii din mediul urban şi rural cu doar 50 de bani pe zi, alocaţi de Guvern şi Parlament pentru fiecare cetăţean! Bugetul necesar pentru reţeaua strategică de cabinete de medicina familiei este de 7 miliarde de lei anual, aproape dublu comparat cu bugetul alocat în anul 2022, de doar 3,6 miliarde de lei. Un buget anual de 7 miliarde de lei pentru asistenţa medicală primară este echivalentul unei alocări de doar 1 leu pe zi pentru fiecare cetăţean român.Nu merită sănătatea cetăţenilor români măcar 1 leu/zi?”, a transmis federația într-un comunicat de presă.

Sindicaliștii medicilor de familie susțin că a fost şi este recunoscut de autorităţile române faptul că medicina de familie este grav subfinanţată. Tarifele decontate sunt practic jumătate din valoarea celor reale, iar tarifele orare pentru plata orelor de gardă din centrele de permanenţă nu au mai fost actualizate în ultimii patru ani.

”Problemele nu pot fi rezolvate pe parcursul anului doar prin discuţii la nivelul ministerelor şi CNAS, în absenţa prevederilor bugetare necesare, decise în aceste săptămâni de Guvern şi aprobate de Parlament. Creşterea calităţii serviciilor medicale nu este posibilă fără investiţii în infrastructura cabinetelor de medicina familiei, în pregătirea personalului medical şi auxiliar, în pregătirea şi atragerea viitorilor medici de familie. Activitatea cabinetelor de medicina familiei nu mai este posibilă fără alocarea celor 7 miliarde de lei anual pentru asistenţa medicală primară”, mai spun reprezentanţii medicilor de familie.