Avertismentul Poliției Rutiere Vâlcea…

Având în vedere că, în această perioadă, vremea este nefavorabilă mai ales pentru participanţii la…

Având în vedere că, în această perioadă, vremea este nefavorabilă mai ales pentru participanţii la trafic, în condiţii de ceaţă densă, vizibilitate redusă şi atunci când va fi cazul de polei, atragem atenţia conducătorilor auto, dar şi pietonilor cu privire la necesitatea adoptării unei conduite preventive, pentru scăderea riscului implicării în evenimente rutiere cu consecinţe negative.

În acest sens, recomandăm conducătorilor auto să circule cu viteză redusă, să mărească distanţa între autovehicule, să nu se angajeze în depăşiri neregulamentare şi să folosească proiectoarele de ceaţă.

Reamintim că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante. Legistlația care prevede aceste aspecte este Ordonanța de Guvern nr. 5/2011 care completează O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare. 

Un șofer depistat în trafic că nu are mașina echipată cu cauciucuri de iarnă riscă o penalizare de 9-20 de puncte de amendă, care este echivalentă cu o amendă cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei. Ca măsură suplimentară, polițiștii de la Rutieră pot reține certificatul de înmatriculare al mașinii.

Rugăm conducătorii auto începători să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului în condiţii de ceaţă şi/sau drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distanţe mari. 

Nu în ultimul rând, pietonilor le recomandăm să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, şi să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor.

Polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea vor verifica în fiecare dimineață viabilitatea părții carosabile, respectiv înzonele cu risc, viaductele, podurile, podețele, atât pe drumurile naționale, județene și comunale din județul Vâlcea, unde pot apărea fenomene de polei pe carosabil, în vederea infomării administratorilor drumurilor sau instituțiilor abilitate, pentru a se intervenii cu operativitate.