Noi zile libere prin lege pentru bugetari. Senatul României a adoptat tacit propunerea…

Bugetarii ar putea să se bucure de noi zile libere acordate de stat, prin lege….

Bugetarii ar putea să se bucure de noi zile libere acordate de stat, prin lege. N-aveau suficiente pe parcursul unui an, iar deputații social – democrați s-au gândit să mai adauge încă două zile libere în Codul Muncii.

Propunerea legislativă a parlamentarilor PSD a fost adoptată tacit azi, 7 decembrie 2022, în Senat. Astfel, deputații au propus completarea art.139 din Codul Muncii, prin care Boboteaza şi Sf. Prooroc Ioan Botezătorul, sărbătorite anual pe 6 şi 7 ianuarie, sunt declarate zile nelucrătoare.

„În mai multe state europene, ortodoxe sau catolice, precum Austria, Cipru, Croaţia, Finlanda, Grecia, Italia, Polonia, Rusia, Slovacia, Spania ori Suedia, ziua de 6 ianuarie a fost inclusă ca sărbătoare legală, zi nelucrătoare, tocmai pentru importanţa ei religioasă. Strâns legată de sărbătoarea Botezului Domnului este cinstirea celui care a săvârșit Botezului Domnului, Sfântul Proroc loan Botezătorul, în ziua de 7 ianuarie, în fiecare an. Pentru creştinii ortodocşi care utilizează calendarul neîndreptat (zis de stil vechi), ziua de 7 ianuarie este importantă pentru că, la această dată, este prăznuită Naşterea Domnului”, argumentează iniţiatorii în expunerea de motive a propunerii legislative.

Ţările din Europa în care 7 ianuarie este sărbătoare legală sunt Belarus, Grecia, Georgia, Moldova, Rusia, Ucraina, Cipru.

În măsura în care va fi adoptată propunerea și în Camera Deputaților (for decizional în acest caz), românii ar putea avea în total 17 zile libere de la stat, în decursul unui an. În ianuarie 2023, ziua de 6 ianuarie ar pica într-o vineri, iar în eventualitatea în care această zi va deveni liberă, românii vor avea parte de o nouă minivacanță, chiar în prima săptămână a anului.

Foto: playtech.ro