„Vorbăreț” la Râmnicu Vâlcea: un Centru de logopedie pentru copiii cu tulburări de vorbire a fost amenajat în orașul nostru
„Vorbăreț”, un Centru de logopedie pentru copiii cu tulburări de vorbire a fost amenajat în Râmnicu Vâlcea,…
„Vorbăreț”, un Centru de logopedie pentru copiii cu tulburări de vorbire a fost amenajat în Râmnicu Vâlcea, de către Asociația Zi de Binepentru Asociația AVA. Centrul va deservi atât copii cu sindrom Down sau autism, cât și copii din medii defavorizate. Conform Centrului de Resurse Educaţionale, în România sunt aproximativ 400.000 de copii cu tulburări de pronunţie. Ședințele de logopedie pot contribui la îmbunătățirea abilităților de exprimare, oferindu-le copiilor ocazia de a reuși să comunice corect și, astfel, să capete încredere în vocea lor.
Partenerii strategici ai Asociației Zi de Bine, Lidl România, Grupul E.ON România, UniCredit Bank și Leroy Merlin, au oferit 35.000 de euro pentru acest proiect.
„La o lună de la demararea proiectului <<Vorbăreț>>, noul centru de logopedie, aflat în Râmnicu Vâlcea, este deschis publicului începând de astăzi. Dacă anul trecut am amenajat primul Centru psihosomatic multifuncțional pentru copiii cu autism sau sindrom Down din Vâlcea, anul acesta ne-am propus să oferim soluții concrete și un spațiu dedicat pentru copiii care au nevoie să recupereze deficiențele de pronunție și implicit să poată comunica sănătos. În această etapă a vieții, copiii au nevoie de îndrumare și atenție pentru a depăși diverse obstacole, cu atât mai mult în contextul în care fac primii pași într-un nou colectiv și au nevoie să se simtă integrați”, au declarat Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de BINE.
Până la finalul anului vor fi sprijiniți 50 de copii cu probleme de logopedie, dar fără posibilități materiale. Un copil selectat în program va beneficia de 24 de ședințe de terapie (12 ședințe individuale, 5 ședințe de grup logopedic, 3 ședințe cu părinții, 4 ședințe de terapie prin joacă), timp de 12 de săptămâni. În același timp, vor fi organizate ateliere de informare și prevenție pentru profesori, cu metode aplicate la clasă, susținute de logopezi și specialiști în domeniu.
Datele arată că numărul copiilor cu probleme de vorbire este în creştere, deşi numărul celor examinaţi este în scădere. În cazul în care nu se intervine la timp, aceste tulburări de vorbire pot avea consecințe asupra dezvoltării personalității.
„Pentru Asociația AVA, proiectul „Vorbăreț” reprezintă o oportunitate de a ne folosi abilitățile și cunoștințele pentru a ajuta copiii care au nevoie de intervenție logopedică imediată și care merită acest ajutor, pentru că au rezistat atâtor vorbe grele pentru ei, au rezistat neștiinței celorlalți și marginalizării. În același timp, oferim loc în inima noastră și în spațiul nostru primitor și specialiștilor, profesorilor, învățătorilor care doresc să își îmbunătățească cunoștințele și deprinderile cu noțiuni din sfera logopediei și a modului de a interveni în clasă”, a adăugat Alina Dina Tănasie, președinte Asociația AVA.
Asociația Zi de Bine împreună cu Asociația AVA au dezvoltat anul trecut primul Centru psihosomatic multifuncțional pentru copiii cu dizabilități din Râmnicu Vâlcea. Până în prezent, peste 150 de copii cu dizabilități și aparținători au participat la ateliere de gătit simplu și sănătosși ateliere creative pentru dezvoltarea abilităților. În plus, a fost creat un grup de suport pentru părinți, un afterschool pentru copiii cu CES, terapie 3C și au fost organizate inclusiv cursuri de dans.
Cei care doresc să susțină proiectele realizate de Asociația Zi de Bine, o pot face fie printr-un SMS cu textul SUS la 8845, prin donarea zilei de naștere sau prin completarea formularului 230, prin care pot redirecționa, gratuit, 3,5% din impozitul pe venit către o cauza socială. Mai multe metode de implicare pot fi găsite aici: https://www.zidebine.ro/doneaza.