Ceramica de la Horezu făcută “țăndări” de polițiști. Sute de produse contrafăcute au fost găsite la comercianți

Zilele trecute, ceramica de Horezu, inclusă în patrimoniul Unesco, a pierdut o bătălie cu falsurile…

Zilele trecute, ceramica de Horezu, inclusă în patrimoniul Unesco, a pierdut o bătălie cu falsurile făcute în China sau Bulgaria. Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au efectuat controale de amploare la comercianții de ceramică din Horezu, iar surprizele nu au întârziat să apară. Atelierele olarilor au devenit neimportante în condițiile în care în zona respectivă s-au înmulțit tarabele bișnițarilor, care vând mai ieftin oale, căni şi farfurii produse industrial în alte tări, dar care au însemnele celebrului “Cocoș de Hurezi”. Constatând aceste lucruri la sute de produse, oamenii legii au trecut la întocmirea de dosare penale, la amenzi și confiscări.

“Au fost verificați 10  operatori economici, ce își desfășoară activitatea în orașul Horezu, al căror obiect principal de activitate îl reprezintă comerțul cu amănuntul al produselor din ceramică, specifice zonei respective.

Pentru neregulile constatate au fost întocmite 7 dosare penale pentru săvârșirea infracțiunii prev de art. 102 alin. 1 lit. b din Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice, constând în punerea în circulatie a unor produse purtând o marcă identică sau similară cu o marca înregistrată.

Au fost identificate și ridicate un număr de 411 de produse contrafăcute, respectiv oale, farfurii, ulcioare, ceasuri, castroane, căni,  în valoare de 6.600 lei.

De asemenea, au aplicate 2 sancțiuni contravenționale conform O.U.G. nr. 28/1999, cu amenzi  în valoare de 21.500 lei, fiind confiscată suma de 1919 lei, reprezentând încasări nefiscalizate. 

Totodată, a fost indisponibilizată suma de 58.000 de euro, sumă ce a fost identificată în numerar, în unitatea de vânzare fără documente justificative” – precizează IPJ Vâlcea.