Vâlcea, sub atenționare de instabilitate atmosferică

Până în această seară, la ora 23.00, în zona de munte de nord a județelor…

Până în această seară, la ora 23.00, în zona de munte de nord a județelor Vâlcea și Mehedinți s-a emis o atenționare de cod galben de instabilitate atmosferică.

Potrivit Administraţia Naţională de Meteorologie, sunt așteptate averse, care pot avea caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și izolat grindină. În intervale scurte de timp, cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp.

Pe de altă parte, meteorologii atenționează că de azi, 4 iulie, a intrat în vigoare și o informare meteorologică de disconfort termic ridicat și caniculă, valabilă până joi, 6 iulie. În intervalul menționat, disconfortul termic va fi ridicat. Astăzi, indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și local va depăși pragul critic de 80 de unități. Izolat, în sudul Olteniei, va fi caniculă.

În aceste condiții caniculare, autoritățile recomandă evitarea aglomerației, a efortului fizic intens și a expunerii prelungită la soare, în intervalul orar 11.00 – 18.00. Pentru siguranța lor, persoanele sunt sfătuite să poarte haine lejere, subțiri, din bumbac, deschise la culoare, pălării și ochelari de soare.

Totodată, acestea trebuie să se hidrateze corespunzător, consumând circa 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci. Să se evite băuturile alcoolice și cele care conțin cofeină, dar și alimentele cu conținut sporit de grăsimi.
De asemenea, se recomandă consumul fructelor și legumelor proaspete.
O atenție deosebită trebuie acordată și copiilor, care nu trebuie lăsați singuri în autoturisme expuse la soare.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea:

  • portalului https://fiipregatit.ro,
  • prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.