CAS Vâlcea vine cu soluții pentru a îmbunătăți comunicarea dintre medic și pacient la Spitalul Județean
Conducerea CAS Vâlcea continuă întâlnirile cu managerii și cadrele medicale ale spitalelor din județul nostru….
Conducerea CAS Vâlcea continuă întâlnirile cu managerii și cadrele medicale ale spitalelor din județul nostru. Zilele trecute, o astfel de ședință de lucru s-a desfășurat la cea mai importantă unitate medicală din județ: Spitalul Județean de Urgență Vâlcea. O discuție interesantă a fost pe marginea anumitor reproșuri pe care unii pacienți le fac cu privire la atitudinea medicilor și a asistenților medicali. Conducerea CAS Vâlcea vine cu câteva idei interesante pentru a îmbunătăți calitatea actului medical, dar pentru a media relația pacient – cadru medical:
“Atmosfera destinsă, opiniile pro și contra, interesul pentru găsirea celor mai bune soluții în favoarea asiguraților/pacienților, au caracterizat întâlnirea pe care, astăzi, am avut-o cu managementul Spitalului Județean de Urgență Vâlcea și cu medicii din corpul medical din cadrul acestui furnizor, cel mai mare furnizor de servicii medicale spitalicești/clinice/investigații paraclinice/medicină fizică și de reabilitare în ambulatoriu din județ.
S-a discutat aplicat pe datele la zi disponibile la CAS Vâlcea privind activitatea furnizorului, problemele care au generat nerealizarea valorilor de contract asumate, despre finanțarea la zi, despre acțiunile/demersurile întreprinse de către CNAS și CAS Vâlcea pentru asigurarea fondurilor necesare derulării în bune condiții a activității spitalului și care sunt perspectivele pentru trimestrul 4/2023, ținând cont atât de alocările bugetare,dar și de condițiile concrete în care se desfășoară mare parte din activitatea spitalului (lucrări de modernizare în toate locațiile, relocare cabinete medicale, etc.).
În discuțiile purtate nu s-au căutat vinovați, ci, pe baza feedback-urilor primite de la asigurați, am încercat să găsim, împreună, soluții pentru eliminarea sesizărilor asiguraților ca urmare a interacțiunii cu personalul spitalului, punerea în aplicare a soluțiilor și rezolvarea fiind în sfera de competență și decizională a managementului spitalului.
Plecând de la premisa că în medicina modernă comunicarea medic – pacient, empatia manifestată față de acesta, sunt elemente cheie, am propus managementului spitalului să ia în calcul organizarea, în viitor, a unor cursuri/module de comunicare pe toate palierele profesionale (medici, asistenți, etc.). În zilele noastre, pacientul nu mai este un spectator pasiv al actului medical, care să urmărească consecințele deciziilor luate de corpul medical pentru el. Acesta se informează și devine parte activă a sistemului de îngrijire.
Am solicitat corpului medical o aplecare mai atentă la nevoile asiguratului/pacientului, să încerce să înțeleagă ce griji își face acesta, prin ce trece el, cu ce așteptări a venit la spital și să ceară permanent feedback acestuia”.