FOTO. Grevă de avertisment în zeci de primării din Vâlcea

Funcționarii publici din primăriile vâlcene se pregătesc de proteste. Azi, 31 ianuarie 2024, a fost…

Funcționarii publici din primăriile vâlcene se pregătesc de proteste. Azi, 31 ianuarie 2024, a fost doar începutul, fiind declanșată o grevă de avertisment în circa 20 de unități administrative din județul Vâlcea. Oamenii nu cer măriri de salarii, ci doar să nu mai fie discriminați și să înceteze bătaia de joc a guvernanților.
Sabin Popa, secretarul general al comunei Mihăești și președinte al Sindicatului SCOR (Solidaritatea Comunelor și Orașelor din România) – Filiala Vâlcea și al Regiuni S-V, ne-a declarat: “NU cerem majorări salariale, ci doar respectarea legii în vigoare, deoarece ordonanțele trenuleț ne-au înghețat la nivelul anului 2021, iar toți ceilalți bugetari sunt cu salariile actualizate la 2022. Mediul rural este ținut într-o discriminare majoră și în interiorul administrației locale, față de nivelul salarizării din primăriile municipiilor mari și din consiliile județene, unde aceeași funcție, cu aceleași studii, vechime și atribuții este salarizată cu până la 267% mai mult decât în majoritatea comunelor. În jumătate dintre primăriile comunelor din România, indemnizația netă a viceprimarului este mai mică decât salariul net al muncitorului necalificat din construcții, așa cum sunt acestea prevăzute de lege. Prin urmare, toți salariații acelor primării, cu studii superioare și vechime, sunt salarizați mai prost decât muncitorul necalificat din construcții. Sistemul de finanțare a administrației publice locale trebuie reformat din temelii, pentru că nu mai corespunde realităților de azi și trei sferturi din primării (comune, orașe și un sfert dintre municipii) sunt subfinanțate cronic”.
Iată care sunt localitățile din Vâlcea, unde funcționarii publici s-au alăturat oficial inițiativei SCOR: Alunu, Budești, Bujoreni, Cernișoara, Fârtățești, Galicea, Golești, Lăcusteni, Lădești, Laloșu, Măldărești, Mihăești, Milcoiu, Muereasca, Racovița, Scundu, Stroești, Tetoiu, Vaideeni. Potrivit informațiilor noastre, pe lângă acestea, și alte primării se vor alătura protestului care ar putea avea loc pe data de 5 februarie 2024.