ATENȚIE! Numărul cazurilor de gripă în Vâlcea, în creștere

Numărul cazurilor de gripă a crescut îngrijorător în județul Vâlcea. În doar o săptămână, adică…

Numărul cazurilor de gripă a crescut îngrijorător în județul Vâlcea. În doar o săptămână, adică în perioada 22-28 ianuarie 2024, au fost raportate 62 de îmbolnăviri, mulți dintre pacienții raportați având peste 50 de ani. Și copiii între 2-4 ani ani sunt extrem de vulnerabili, foarte mulți fiind duși de părinți la spital pentru a fi tratați. Evident, acest număr al cazurilor raportate nu este în totalitate relevant, ținând cont că sunt destule persoane care își fac teste rapide și se tratează acasă.
“Se constată că numărul cazurilor de infecții acute ale căilor respiratorii superioare și de pneumonii se mențin la același nivel ca săptămâna de dinainte, însă de remarcat este faptul că numărul cazurilor de gripă a crescut foarte mult” – susține Lorena Mărgăritescu, directorul DSP Vâlcea.
Creșterea numărului de îmbolnăviri de gripă are și o explicație, spun autoritățile vâlcene. Populația nu s-a mai vaccinat ca în alți ani la cabinetele medicilor de familie. În perioada septembrie – decembrie a anului trecut, puțin peste 25.600 de vâlceni au ales să se protejeze împotriva gripei.

Ministrul Sănătății: „Se pune problema unei situaţii de tip epidemic”

Zilele trecute, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că România se află în a treia săptămână consecutivă de creştere „abruptă” a cazurilor de gripă, înregistrându-se și decese. Rafila susține că nu există semnale dinspre farmacii conform cărora ar fi penurie de medicamente precum antitermice sau antiinflamatorii. Cu toate acestea, ministrul Sănătății spune că „dacă vor exista trei săptămâni care depăşesc media multianuală de număr de cazuri de gripă, atunci se poate pune problema unei situaţii de tip epidemic, dar această situaţie de tip epidemic evoluează diferit în funcţie de zonele şi de oraşele din ţară”.