Noi incidente violente la Colegiul Național “Matei Basarab” din Râmnicu Vâlcea

UPDATE: Revenim cu punctul de vedere al conducerii școlii în urma acestor noi incidente. Directorul…

UPDATE: Revenim cu punctul de vedere al conducerii școlii în urma acestor noi incidente. Directorul Coca Nițulescu Gavrișiu ne-a declarat: “Incidentul îl confirm, eu am sunat la Poliție, la Prevenția Școlară. În urma discuțiilor a rezultat că a mai fost un incident și în data de 29 ianuarie. Am contactat părinții părților implicate, DGASPC, toți au venit în 30 de minute și am început cercetările. Este revoltător ce se întâmplă. Avem doar pârghiile școlare de sancțiune a copilului. Nu putem să ne luptăm cu un sistem care poate face mai multe decât facem noi. Am dat sancțiuni, i-am impus un plan de măsuri pe care trebuia să îl urmeze și nu s-a ținut de el. Inclusiv de a urma consiliere școlară. Din nefericire doar un părinte și-a dat acceptul: mama a acceptat, tatăl nu. Nu putem lupta mai mult noi dacă părinții nu se implică, nu putem să depășim granițele legislative. În fiecare săptămână am fost în clasa respectivă. Suntem tot timpul amenințați de tatăl copilului. Trec prin această dramă din martie 2023. Am tăcut din bun simț și respect pentru că vreau să rezolv problemele cu instrumentele pe care le am la îndemână, nu să intru în polemici. E revoltător ca imaginea școlii să aibă de suferit. Părinții nu vor să accepte. Nu am voie să cer o altă evaluare, metaforic zic. Nu este în regulă ca munca colegilor să fie terfelită pe cazuri de violență în care un element comun este același elev. Nu mă voi plânge niciodată, vom lupta în continuare, dar asta e situația. Ne-au făcut plângeri prealabile la care stăm și răspundem și în vacanță. Acest copil nu este pe un drum ok, iar părinții nu acceptă. Dacă dumnealor nu acceptă, ce putem face noi?! Am încercat să îl integrăm în activități să vadă cum să se comporte, ce este bun. Sunt revoltată, muncim mult, încercăm, dar nu putem singuri. Mă amenință tatăl de față cu o grămadă de oameni și cu copilul. Să păzesc eu ca director un elev, iar tu ca părinte, deși ești cadru didactic, nu treci măcar o dată pe săptămână la clasa copilului tău?!”.

Articolul inițial…

Noi incidente violente la Colegiul Național “Matei Basarab” din municipiul Râmnicu Vâlcea. Un liceu care a tot fost în lumina reflectoarelor în ultimul an și nu doar pentru rezultatele elevilor de excepție pe care îi are, ci și pentru acte de agresivitate care-l au în prim plan – în majoritatea lor – pe un singur elev. Un copil despre care s-a scris în toată mass-media în momentul în care și-ar fi înjunghiat un coleg cu un briceag. Ei bine, acesta a recidivat și nu doar o dată. Ultimele incidente sunt chiar de zilele trecute, când, potrivit surselor noastre, și-a lovit un coleg (același copil i-a fost victimă în două zile diferite) cu o curea peste mâini. Din câte se pare, la cel de-al doilea incident a mai participat un copil. Iată ce spune Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Vâlcea despre cazul acesta:

“La data de 30 ianuarie a. c., polițistii din cadrul Biroului siguranță școlară si Poliției municipiului Râmnicu Vâlcea au fost sesizați de către directorul unui liceu din Râmnicu Vâlcea, cu privire la faptul că un elev ar fi fost agresat fizic de un coleg.

Astfel, în data de 30 și 29 ianuarie a. c.,un elev de clasa a VIII a ar fi fost lovit de către un coleg peste mână.

Polițiștii au înregistrat în dosar penal în care se vor efectua cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de <lovire sau alte violențe>”.

Am încercat să contactăm și conducerea Colegiului Național “Matei Basarab”, însă nu am reușit. În cazul în care directorul unității de învățământ dorește să ne expună un punct de vedere în privința acestui caz, îl vom publica de îndată.