Legea Neață și importanța ei pentru vâlceni

S-au scris numeroase știri despre Legea Neață, însă vâlcenii trebuie să cunoască cu adevărat importanța…

S-au scris numeroase știri despre Legea Neață, însă vâlcenii trebuie să cunoască cu adevărat importanța ei. Asta pentru că foarte multe persoane încă nu știu că pot beneficia de pensionarea anticipată cu 2 ani, fără nicio penalizare la cuantumul pensiei.

Nu este de noutate afirmația că deputatul Eugen Neață este cel mai implicat și activ parlamentar social democrat al județului Vâlcea. Ceea ce mulți nu știu este că tot ceea ce face el este din pasiune. Îi place enorm să stea de vorbă cu oamenii, să le asculte problemele și să încerce să găsească soluții legislative. Și cam așa s-a întâmplat și cu Legea Neață, practic deputatul PSD Vâlcea ducând la îndeplinire doleanțele vâlcenilor care i-au adus în vedere lacunele din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii zonele cu poluare remanentă. Astfel, Eugen Neață a introdus o modificare a legii respective prin care „persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă”, printre care și Râmnicu Vâlcea, pe o rază de 8 kilometri, “beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare”. Procedura de obținere a acestei facilități începe cu eliberarea de către administrația locală a unei adeverințe care atestă că persoana respectivă a locuit în zona specificată mai mult de 30 de ani. 
Trebuie știut totuși că această reducere a vârstei de pensionare nu se cumulează cu beneficiile altor legi ce privesc reduceri pentru persoane ce au lucrat în anumite grupe de muncă sau în anumite domenii de activitate.
Vâlcenii care au locuit minimum 30 de ani în localitățile menționate mai jos, pot beneficia de legea Eugen Neață: Budești, Bujoreni, Bunești, Dăești, Frâncești, Galicea, Golești, Mihăești, Milcoiu, Muereasca, Nicolae Bălcescu, Păușești, Păușești Măglași, Runcu, Vlădești, Râmnicu Vâlcea, Băbeni, Băile Govora, Băile Olănești, Ocnele Mari, Alunu, Cernișoara, Copăceni, Grădiștea, Lăpușata, Mateești, Oteșani, Roșiile, Sinești, Slătioara, Stroești, Berbești. Din județul Argeș, sunt specificate localitățile: Cepari, Ciofrângeni, Poienarii de Argeș și Tigveni. 
În 2023, Legea Neață a fost extinsă. Astfel, în actul normativ au fost introduse și următoarele localități: Bistra, Sălciua din judeţul Alba, Aluniş, Arad, Cicir, Fântânele, Frumuşeni, Horea, Mândruloc, Tisa Nouă, Vladimirescu din judeţul Arad, Piteşti din judeţul Argeş, Comăneşti din judeţul Bacău, Codlea din judeţul Braşov şi Giurgiu din judeţul Giurgiu.