Senatorul Claudia Banu anunță încă “un pas pentru combaterea consumului de droguri”

Proiectul de lege care prevede înfiinţarea a opt centre regionale de dezintoxicare şi recuperare a…

Proiectul de lege care prevede înfiinţarea a opt centre regionale de dezintoxicare şi recuperare a persoanelor dependente de consumul de substanţe psihoactive a fost aprobat în Senatul României, anunță senatorul liberal Claudia Banu. Inițiativa legislativă vine în contextul în care traficul, consumul și dependența de droguri au crescut alarmant în ultimii ani, iar autoritățile sunt depășite în prevenirea acestui flagel, cu precădere în rândul tinerilor. Tocmai de aceea, o serie de parlamentari liberali, printre care și senatorul vâlcean Claudia Banu au insistat și au luptat ca acest proiect să devină lege, iar centrele să fie înființate cât mai rapid.

“Vot favorabil astăzi la plenul Senatului pentru înființarea a 8 centre de dezintoxicare și recuperare a dependenților de droguri, ca instituții specializate pentru recuperare. Alături de colegii senatori, am mai făcut un pas pentru a susține strategia autorităților în combaterea consumului de droguri.

Conform datelor, ultimele studii efectuate de Agenţia Naţională Antidrog indică o prevalenţă de-a lungul vieţii de 4,3% pentru orice tip de drog în populaţia generală, în timp ce, în rândul segmentului de elevi de 16 ani, acest tip de prevalenţă se situează la 10%, ceea ce relevă creşteri semnificative ale consumului de droguri, la nivelul întregii societăți, cu precădere în rândul celei tinere.

În cazul persoanelor care doresc să pună stop dependenţei, prin votul dat astăzi la Senat, instituţiile specializate nou înfiinţate vor oferi tratament, îndrumare, recomandare şi sprijin pentru găsirea soluţiei sau metodei potrivite pentru startul unui program de recuperare. Aceste centre au ca obiectiv recuperarea psiho-comportamentală a persoanelor cu dependenţă și reintegrarea acestora în societate, și vor funcționa în fiecare din cele 8 regiuni de dezvoltare a României.

Pentru construcţia, înfiinţarea și funcţionarea centrelor se alocă sume de investiţii şi de funcţionare în proporţie egală, 50% din bugetul de stat prin Ministerului Sănătății şi 50% din bugetele autorităţilor publice locale interesate, ori fonduri din programe de finanţare europene” – a anunțat senatorul PNL Vâlcea Claudia Mihaela Banu.

Votul final pentru acest proiect de lege va fi dat în Camera Deputaților.