Senatorul Claudia Banu sare în ajutorul cetățenilor din Brezoi cu o inițiativă legislativă

Senatorii au aprobat ieri, 12 martie 2024, inițiativa legislativă a parlamentarului PNL Vâlcea Claudia Mihaela…

Senatorii au aprobat ieri, 12 martie 2024, inițiativa legislativă a parlamentarului PNL Vâlcea Claudia Mihaela Banu, alături de senatoarele Nicoleta Pauliuc și Stela Firu. Este vorba despre o prevedere legală care prioritizează interesele pacienților și îi ajută enorm pe cetățenii din Brezoi.

“Vine ca răspuns la sesizarea mai multor cetățeni din orașul Brezoi, nemulțumiți de faptul că există o singură farmacie care poate asigura medicația tratamentelor. Este o situație care se regăsește în mai toate comunitățile urbane mici din țară. Conform legii, înfiinţarea unei farmacii comunitare în mediul urban se face în funcţie de necesităţile comunităţii şi de numărul de locuitori, dovedit prin adeverinţă eliberată de autoritatea administraţiei publice locale. În oraşele reşedinţă de judeţ este prevăzută o farmacie la 3.500 de locuitori, iar în celelalte oraşe o farmacie la 4.000 de locuitori. Spre exemplu, orașul Brezoi are o populație de circa 6000 de locuitori, fapt ce nu permitea deschiderea unui al doilea punct farmaceutic.

Modificarea asigură minim două farmacii indiferent de numărul populaţiei. Până acum, existența unei singure farmacii care să asigure medicația pentru locuitorii unui oraș a produs situații dezavantajoase, în multe dintre cazuri pacienții sesizând chiar supraprețuri în comercializare.

Propunerea legislativă are la bază statistici ale depopulării localităţilor mici urbane, precum și eforturile depuse la nivelul Ministerului Sănătăţii pentru a se găsi soluţii de a exista farmacii în oraşe unde, ca urmare a scăderii demografice conform recensământului populaţiei din 2022 şi conform legii actuale, se desfiinţează sau îşi reduc activitatea. Modificările propuse nu afectează bugetul de stat, nu presupun anumite cheltuieli bugetare, ci asigură o reglementare adaptată situaţiei actuale. De asemenea, se creează competitivitate şi nu monopol al preţurilor practicate de o singură farmacie, în sensul protejării sănătăţii locuitorilor și facilitării accesului pacienților la medicamentele din tratament.

Sunt convinsă că și colegii deputați, care vor da votul final, vor înțelege importanța și justificarea acestei modificări, astfel încât, proiectul care răspunde doleanțelor cetățenilor, să ajungă pe masa președintelui, spre promulgare” – precizează senatorul PNL Vâlcea Claudia Mihaela Banu.