FOTO. Orașul Băbeni, sufocat de gunoaie. Primăria a fost amendată drastic de Garda de Mediu

Orașul vâlcean Băbeni s-a transformat într-un adevărat focar de infecție, după cum arată Garda de…

Orașul vâlcean Băbeni s-a transformat într-un adevărat focar de infecție, după cum arată Garda de Mediu Vâlcea (vezi poze jos). UAT Băbeni nu mai are contract cu o firmă de salubrizare, iar ghenele sunt arhipline, ba chiar dau pe dinafară. Oamenii din Băbeni sunt nevoiți să suporte mirosuri groaznice, iar de șobolani nu mai spunem. Este a doua amendă pe care Garda de Mediu Vâlcea o aplică Primăriei Băbeni, pe lângă multe alte avertismente. Prima sancțiune a fost de 40.000 de lei, iar a doua, aplicată chiar luni, 18 martie 2024, a fost de 60.000 de lei. Șeful Gărzii de Mediu Vâlcea, Ștefan Păun, ne-a declarat că termenul pentru ca administrația publică locală să rezolve situația este de o săptămână, în caz contrar se va da o nouă amendă.
În aceste condiții, este mai mult decât evident că primarul Bogdan Ștefan este depășit de situație. În tot acest timp nu a fost capabil să rezolve o situație stringentă, care-i afectează grav pe cetățeni. Sănătate acestora este pusă în pericol de focarele de infecție în care s-au transformat ghenele de gunoi. Consiliul Local a aprobat o sumă de circa 3 miliarde lei vechi pentru salubrizare, iar conducerea Primăriei Băbeni avea obligația de a institui o taxă specială de salubrizare și a de a contracta o firma specializată pentru ridicarea deșeurilor. Lucruri pe care, evident, nu le-a făcut! Din neputință, din nepăsare… cine știe!?

“O echipă de comisari din cadrul G.N.M. -C.J Vâlcea, s-a deplasat în data de 18.03.2024, pentru efectuarea de verificări a modului de realizare a măsurilor impuse la un control anterior, constatându-se că, U.A.T. Băbeni nu a îndeplinit în totalitate și la termenele scadente, niciuna din masurile dispuse, fiind în continuare, constatate aceleași neconformități (lipsa unui contract cu un operator autorizat în vederea colectării/transportului pentru asigurarea reciclării/valorificării sau eliminării corespunzătoare a deșeurilor municipale, neasigurarea trasabilității deșeurilor).
Astfel, s-a stabilit sancționarea contravențională a U.A.T. Băbeni, pentru nerealizarea măsurilor impuse, în totalitate și la termen, în conformitate cu prevederile O.U.G. 195/2005 privind protecția mediului, fiind stabilite și măsuri de remediere a deficiențelor cu termene de realizare” – precizează Garda de Mediu Vâlcea.