Caz incredibil! Planul “malefic” al unui fost polițist de a-l compromite pe inspectorul șef și a discredita organele de justiție (FOTO)

Caz absolut incredibil la Sibiu. Un fost agent de poliție a fost încătușat pentru tentativă…

Caz absolut incredibil la Sibiu. Un fost agent de poliție a fost încătușat pentru tentativă de compromitere a chestorului Tiberiu Ivancea – actualul inspector șef al IPJ Sibiu. complicitate la înșelăciune și discreditarea organelor de justiție. Modalitatea prin care polițistul Marian Răduinea ar fi comis faptele este demnă de filmele cu mafioți.

Mai multe percheziții au avut loc luni dimineața pe raza Municipiului Sibiu. În urma acestora fostul agent de poliție, Marian Răduinea, a fost ridicat și dus la audieri. Acesta este acuzat că ar fi pus la cale un plan „malefic” pentru compromiterea actualului șef al IPJ Sibiu, Tiberiu Ivancea, și totodată a denigrat sistemul judiciar, cu ajutorul a trei ofițeri de poliție. Răduinea este acuzat și de înșelăciune cu produse petroliere, el fiind audiat și pentru acest lucru.

“La nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu și a celui de pe lângă Judecătoria Sibiu, au fost puse în executare mai multe mandate de percheziție domiciliară, în două cauze penale în care, prin prisma legăturilor dintre persoane implicate, se impunea efectuarea acestor activități într-o manieră coordonată și concomitentă.

Astfel, în cauza înregistrată pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, jud. Sibiu, procurorul de caz, împreună cu lucrătorii de poliție din cadrul Biroului de Investigații Criminale al Poliției Municipiului Sibiu, sprijiniți de lucrători de intervenție rapidă din cadrul Serviciului Acțiuni Speciale al I.P.J. Sibiu, au pus în executare 4 mandate de percheziție domiciliară la adresele la care locuiesc trei persoane din municipiul Sibiu, jud. Sibiu, bănuite de comiterea unei infracțiuni de înșelăciune, prev. și ped. de art. 244 alin. 1 și 2 C.pen., unul având calitatea de autor, iar ceilalți doi având statutul de complici.

  În fapt s-a reținut că, în cursul verii anului 2023, o persoană de sex masculin, în vârstă de 27 de ani, (n.n. persoană din anturajul restrâns al unui fost agent de poliție rutieră, autor al faptelor ce urmează a fi descrise la pct. 2 al prezentului comunicat) prin prezentarea ca adevărată a unor fapte mincinoase, respectiv că societatea sa este un partener serios de afaceri și ca atare poate beneficia de încredere pentru încheierea unui contract de furnizări de produse petroliere, deși, în realitate, această societate nu desfășura nicio activitate comercială, cu atât mai puțin una care să implice consum de carburanți fosili, a determinat un director al unei societății de furnizare de produse petroliere din Sibiu să încheie un contract de furnizare de produse petroliere. În baza acestui contract au fost livrate apoi cantități apreciabile de produse petroliere, în valoare totală de peste 52.000 lei, produse care, beneficiind de aportul celorlalți doi complici, au fost apoi valorificate de făptuitor mai multor persoane, iar, în final, aceste produse nu au fost plătite furnizorului indus în eroare.

  De asemenea, în cauza înregistrată pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, jud. Sibiu, concomitent cu descinderile efectuate de organele judiciare în cauza menționată la pct. 1 al prezentului comunicat, procurorul de caz, împreună cu lucrătorii de poliție din cadrul Direcției de Control Intern a Inspectoratului General al Poliției Române, sprijiniți de lucrători de intervenție rapidă din cadrul Serviciului Acțiuni Speciale al I.P.J. Sibiu, au pus în executare 4 mandate de percheziție domiciliară la adresa din municipiul Sibiu, jud. Sibiu, a unei persoane de sex masculin, în vârstă de 47 de ani, fost agent de poliție din cadrul Biroului Rutier al Poliției Municipiului Sibiu, dar și la birourile a trei ofițeri de poliție din conducerea I.P.J. Sibiu, bănuite de comiterea infracțiunii de divulgare a informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, prev. și ped. de art. 304 alin. 2 C.pen., în cazul fostului agent de poliție, și respectiv divulgare a informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, prev. și ped. de art. 304 alin. 1 C.pen., în situația celor trei ofițeri de poliție din conducerea I.P.J. Sibiu.

   În fapt, s-a reținut că persoana de sex masculin, în vârstă de 47 de ani, destituită de mai mult timp din funcția de agent de poliție al Biroului Rutier din cadrul Poliției Municipiului Sibiu, atribuindu-și un rol de pretins justițiar, a început să desfășoare în mod constant activități de denigrare a organelor judiciare, dar și a altor instituții publice, prin publicarea pe pagina proprie de Facebook, a mai multor date sau informații necorespunzătoare realității sau chiar a unor date și informații reale, dar care, printr-o interpretare tendențioasă, au dus la conturarea unei percepții publice greșite asupra unor stări, situații sau împrejurări referitoare la normala funcționare a instituțiilor publice denigrate, cu precădere instituții din cadrul sistemului judiciar (poliție, parchete și instanțe de judecată).
   În esență, beneficiind de informațiile secret de serviciu sau nedestinate publicității presupus a fi furnizate fără drept de către cei trei ofițeri de poliție de rang înalt din cadrul I.P.J. Sibiu referitoare la planificarea unor activități de control în interiorul acestei unități de poliție, la derularea unor examene pentru numirea în funcții de conducere a unor ofițeri, dar și referitoare la cercetările disciplinare privind pe anumiți polițiști, fostul agent de poliție rutieră din Sibiu, în perioada februarie 2023 – aprilie 2024, a divulgat publicului astfel de date și informații secrete de serviciu sau nepublice, prin intermediul unor postări pe pagina proprie de Facebook, însoțite de comentarii apte a contura stări, situații sau împrejurări nereale cu scopul de a denigra conducerea organelor judiciare.

   Dată fiind modalitatea concretă de comiterea a faptei, forma continuată a acestor activități executate de persoanele bănuite, scopul urmărit de făptuitori, respectiv denigrarea nejustificată a instituțiilor publice, cu precădere a organelor judiciare, având în vedere și calitatea persoanelor implicate în structura de scurgere de informații, se poate observa cert existența unui grad sporit de pericol pentru ordinea publică.
   Astfel, pe de-o parte, se remarcă un caracter perfect conștient și chiar planificat, pe termen scurt, mediu și lung, al acțiunilor concertate desfășurate de acest fost polițist rutier, care a ales să recurgă la astfel de acte de prezentare publică a unor date sau informații secrete de serviciu sau nedestinate publicității, urmărind sau acceptând punerea în pericol a relațiilor de serviciu proteguite de norma penală de incriminare.
   Pe de altă parte se mai observă și activitatea acestui fost polițist de a-și atrage adepți și prozeliți, unii chiar din rândul ofițerilor de poliție de rang înalt cu acces la date sau informații secret de serviciu sau nedestinate publicității, dar și a foștilor polițiști ori polițiști judecați pentru fapte de corupție, dar şi a unei persoane de sex masculin de 27 de ani, autor al faptei de înșelăciune descrise la punctul 1 al prezentului comunicat, faptă cunoscută de altfel de fostul polițist rutier.
   În încercarea sa de denigrare a sistemului judiciar, fostul poliţist a recurs la crearea unor situații fictive cu implicații asupra prestigiului instituțiilor şi se remarcă activitatea acestuia de a intra în contact cu un alt fost ofițer de poliție şi de a ticlui pretinse probe spre a-l denigra pe inspectorul șef al I.P.J. Sibiu prin prisma existenței unor pretinse carențe în creșterea și educarea fiului său minor în vârstă de 15 ani.
   Astfel, în prima decadă a lunii aprilie 2024, fostul agent rutier și fostul ofițer al I.P.J. Sibiu au convenit ca fiica celui din urmă, în vârstă de aproximativ 15 ani, să îl abordeze pe fiul cel mic al inspectorului șef al I.P.J. Sibiu și să culeagă diferite informații de la acel minor spre a reuși apoi denigrarea chestorului de poliție.
   De asemenea, în cadrul acelor discuții, fostul comisar de poliție a fost de acord să își determine fiica minoră să se apropie de fiul minor al inspectorului șef al I.P.J. Sibiu și să îl atragă în anumite anturaje compromițătoare, prilej cu care urma a înregistra acele momente, iar apoi să remită înregistrările tatălui ei care să le transmită fostului agent rutier în vederea publicării pe pagina sa de Facebook.
   Ba mai mult, în scopul aducerii la îndeplinire a planului său josnic, în cadrul unor discuții purtate cu un alt agent rutier, care în prezent este trimis în judecată pentru comiterea unei multitudini de infracțiuni de corupție, fostul agent de poliție rutieră, a afirmat că va determina un presupus traficant de droguri de pe raza municipiului Sibiu, cunoscut al acestui fost polițist, să îl corupă și să îl convingă pe fiul minor al inspectorului șef al I.P.J. Sibiu să cumpere substanțe interzise, iar apoi îi va face „flagrantul”.
   După expunerea acestui plan ce urma a fi pus în aplicare, prin folosirea unei minore, față de fiul de 15 ani inspectorului șef al I.P.J. Sibiu, același fost agent rutier a reliefat un alt plan îndreptat asupra familiei șefului structurii județene de poliție.
   Astfel, crezând în mod total eronat că fiul minor al inspectorului șef ar fi condus în trecut vehiculul Mini Cooper deținut de chestorul de polițe, fostul agent rutier a precizat că va urmări vehiculul marca BMW al familiei inspectorului șef și, în cazul în care ar constata că autovehiculul este condus de minor, va tampona intenționat acel autoturism, fiindu-i indiferent, într-o atare ipoteză, că va răni sau că va ucide pe cineva.

   În final, dorim să precizăm că s-a optat pentru prezentarea în detaliu a acestui caz, cu toate implicațiile sale, pentru o corectă informare a opinie publice asupra riscurilor constante la care sunt supuși membrii și conducătorii unor instituții publice, cu precădere a celor din sistemul judiciar, atunci când, în virtutea atribuțiilor de serviciu, ajung să contribuie la destructurarea unor activități infracționale.

   Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie” – afirmă procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu.

   foto: Ora de Sibiu