Europarlamentarul Daniel Buda: Comisia Europeană a dat undă verde planurilor României de a ajuta TAROM

Comisia Europeană a dat undă verde planurilor României de a ajuta TAROM, transportatorul aerian național…

Comisia Europeană a dat undă verde planurilor României de a ajuta TAROM, transportatorul aerian național deținut de stat, cu un ajutor de restructurare de până la 95,3 milioane EUR (473,69 milioane RON), conform anunțului făcut de Daniel Buda, europarlamentar PNL.

Liberalul a precizat că aprobarea vine în conformitate cu regulile UE privind ajutoarele de stat și va permite TAROM să-și revină pe termen lung, menținând în același timp concurența echitabilă.

„Planul de restructurare, notificat Comisiei Europene în mai 2021, este conceput pentru a aborda multiplele probleme cu care se confruntă TAROM. Printre acestea se numără optimizarea operațiunilor, modernizarea flotei de avioane îmbătrânite și reducerea costurilor operaționale. În urma unei investigații aprofundate începute în iulie 2021 pentru a evalua conformitatea cu normele UE privind ajutoarele de stat, planul a fost revizuit pentru a aborda îngrijorările exprimate de Comisie”, a spus Daniel Buda.

Potrivit europarlamentarului PNL, măsurile incluse în prezent în planul de restructurare notificat includ anularea unei datorii de aproximativ 49,53 milioane EUR (echivalentul a 246,19 milioane RON), reprezentând valoarea ajutorului pentru salvare aprobat de Comisie în februarie 2020, împreună cu dobânzile aferente.

„De asemenea, planul prevede o injecție de capital de aproximativ 45,77 milioane EUR (echivalentul a 227,50 milioane RON) pentru a sprijini operațiunile viitoare ale companiei. Această decizie a Comisiei Europene reprezintă un pas important în eforturile de revitalizare a TAROM și asigurarea unei concurențe echitabile pe piața aeriană europeană”, a transmis Daniel Buda, europarlamentar PNL.

sursă: Daniel Buda, Facebook