Cresc măsurile de monitorizare a urşilor. Se vor instala camere de supraveghere în zonele de risc!

Romsilva a anunţat creşterea măsurilor de monitorizare a urşilor, în special în zonele turistice. Printre…

Romsilva a anunţat creşterea măsurilor de monitorizare a urşilor, în special în zonele turistice. Printre măsurile implementate se numără montarea de panouri de avertizare referitoare la prezenţa urşilor şi instalarea de camere de monitorizare în zonele de risc. Scopul acestor măsuri este de a crește siguranța turiștilor și de a preveni incidentele neplăcute legate de întâlnirile cu urșii. Moartea tinerei pe Jepii Mici (județul Prahova) a reaprins discuțiile legate de gestionarea problemei urșilor, al căror număr a crescut necontrolat, care coboară în localități şi care atacă oamenii. În județul Vâlcea, în ultimii ani au fost numeroase incidente legale de apariția urșilor în preajma locuințelor. Au fost și victime omenești (reamintim incidentul de la Horezu despre care puteți citi aici), dar și gospodării devastate și animale domestice ucise. Autoritățile s-au dovedit incapabile să măsuri pentru a proteja populația, însă acum se vorbește deja despre o schimbare a legislației.

Revenind la Romsilva, potrivit unui comunicat de presă, pe cele o sută de fonduri cinegetice gestionate de către această instituție, care reprezintă 11% din totalul fondurilor cinegetice la nivel național, au fost evaluate anul trecut circa 2.700 de exemplare de urs. Efectivul optim ar fi de 948 de exemplare, ceea ce înseamnă că numărul actual este de aproape trei ori mai mare decât optimul stabilit.

În acest context, Romsilva a transmis că directorul general al instituţiei, Dan Siiulescu, a dispus, joi, intensificarea măsurilor de monitorizare a populaţiei de urs în fondurile cinegetice gestionate pe care regia le gestionează, în special în zonele turistice cu risc privind interacţiunea oamenilor cu exemplarele de urs.

„Măsurile au fost adoptate în urma creşterii populaţiei de urs, a schimbării comportamentului acestei specii şi a interacţiunii tot mai dese cu oamenii. Astfel, vor fi identificate şi monitorizate cu atenţie traseele turistice cele mai expuse interacţiunii dintre om şi urs, vor fi amplasate panouri de avertizare referitoare la prezenţa urşilor, pe aceste trasee turistice care se suprapun cu fondul forestier de stat administrat de Romsilva, dar şi recomandări pentru prevenirea şi evitarea situaţiilor periculoase. De asemenea, vor fi instalate pe aceste trasee turistice, în zonele de risc, camere de monitorizare a faunei cu transmiterea instantanee a imaginilor, pentru identificarea în timp real a prezenţei urşilor în zonele traseelor amenajate, frecventate de către turişti”, a transmis Romsilva.