Încalcă New Recycling autorizația de mediu? “Mizeria” pe care incendiul de pe platformă o scoate la iveală… (foto/video)

Aer irespirabil în zona Platformei Oltchim, încă din această dimineață de vineri, 26 iulie 2024….

Aer irespirabil în zona Platformei Oltchim, încă din această dimineață de vineri, 26 iulie 2024. Un incendiu la o stație de sortare a deșeurilor municipale a pus pe jar autoritățile locale, iar ulterior a scos la iveală “mizeria” din administrația județului. În timp ce reprezentanții unor firme de pe Platformă au făcut sesizări peste sesizări cu privire la depozitarea, spun ei, ce nu pare legală a zeci sau chiar sute de tone de deșeuri menajere, autoritățile cu atribuții în domeniu au cam stat cu mâinile în sân. Și astfel s-a ajuns la o situație în care calitatea aerului a fost compromisă în zonă, iar sănătatea populației este pusă în pericol. În timp ce prefectul județului spune cu mâna pe inimă că acolo totul este legal, șeful Gărzii de Mediu Vâlcea afirmă că acest lucru se va stabili doar în urma unui control. Veți vedea mai jos două declarații contradictorii, care scot în evidență o adevărată “putreziciune”.

Stația de sortare a deșeurilor aparține societății New Recycling și, cel puțin scriptic, colectează deșeurile pe care le ridică operatorul de salubritate Romprest de pe raza municipiului Râmnicu Vâlcea. Că se speculează faptul că se duc gunoaie și din alte părți, e altă discuție! În această dimineață, când a fost anunțat incendiul, ISU Vâlcea a confundat stația de sortare cu un depozit de deșeuri, iar informarea oficială stă mărturie acestui fapt. Și pe bună dreptate, în condițiile în care pe platformă, în afara containerelor, sunt depozitate zeci sau chiar sute de tone de gunoaie. Conform autorizației de mediu, “deșeurile municipale amestecate, deșeurile stradale fără fracția biodegradabilă, deșeurile din piețe fără fracția biodegradabilă, alte deșeuri nebiodegradabile (din grădini, parcuri și cimitire), ambalaje amestecate” se pot depozita DOAR în “boxele din beton din hală (instalația de sortare)” – vedeți jos facsimil din autorizație. Conform aceluiași document, pe platforma betonată se pot depozita DOAR deșeurile din construcții.

Prefectul jură că totul e legal, șeful Gărzii de Mediu e sceptic

Așa cum menționăm mai sus, reprezentanții societăților comerciale de pe platforma chimică din Râmnicu Vâlcea au sesizat autoritățile în urmă cu mai bine de două săptămâni despre posibile încălcări ale autorizației de mediu din partea New Recycling. Iar aici intervin controversele! Dacă prefectul de Vâlcea, pesedistul Mihai Oprea, ne-a declarat sus și tare că s-au efectuat controale la această firmă și totul este legal, ei bine șeful Gărzii de Mediu Vâlcea, Ștefan Păun, ne-a mărturisit că verificarea în urma sesizărilor nu a fost încă efectuată, ci urma a se face. Sigur, acum este tardiv, pentru că dacă, în urma unui control făcut la timp, se constatau nereguli, atunci poate se luau și măsuri și nu se ajungea la un dezastru ecologic. Vom vedea însă ce va scoate în evidență ancheta în urma incendiului din această dimineață.

Iată declarația pe care ne-a oferit-o prefectul de Vâlcea, Mihai Oprea: “Nu e un depozit ilegal. Nu este depozit. Este o firmă de colectare și reciclare. Au fost și la fața locului, s-au și efectuat controale săptămânal. Din informațiile pe care le am, totul este legal! Au fost controale ale Gărzii de Mediu împreună cu Prefectura. Nu s-a găsit absolut nimic”.

Pe de cealaltă parte, iată ce ne-a declarat șeful Gărzii de Mediu Vâlcea, Ștefan Păun: “Deșeurile sunt depozitate temporar. Este autorizată societatea pentru sortarea deșeurilor, iar din sortare rezultă deșeuri. Conform autorizației, parcă 4.000 de tone poate să stocheze. Să vedem după ce se termină incendiul să facem o verificare, să vedem exact. Sesizarea a fost de săptămâna trecută, dacă nu mă înșel. Încă nu s-a făcut controlul! Trebuia să se facă săptămâna aceasta. Se vrea să se facă o comisie mixtă, dar nu s-a făcut. Haideți să se termine incendiul și să vedem apoi. Să vedem cauzele care au fost, dacă ne poate spune cineva…”.