A crescut numărul faptelor penale în școlile din Vâlcea. Statistică îngrijorătoare!

Conform unui raport al IPJ Vâlcea pentru primul semestru al anului 2024, în județul nostru au fost înregistrate 56 de infracțiuni în mediul școlar, ceea ce indică o creștere a infracționalității comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Polițiștii susțin că au analizat fiecare caz în parte și au luat măsuri corespunzătoare pentru a combate această tendință negativă. Însă, cu toate acestea, creșterea numărului de infracțiuni este un semnal de alarmă pentru autorități și pentru comunitatea locală, scoțând în evidență necesitatea intensificării măsurilor de intervenție în școli. Și nu numai în privința violenței sau altor fapte penale, ci și cu privire la consum de substanțe interzise.

“În semestrul I 2024, la nivelul județului Vâlcea, în mediul școlar, au fost sesizate un nr. de 56 infracțiuni, fiind înregistrată o creștere cu 18 fapte, faţă de perioada perioada similară a anului 2023, când au fost sesizate 38 infracțiuni. 

Au fost realizate analize de caz pentru fiecare eveniment și s-au realizat activități de prevenire la clasele din care fac parte elevii implicați, precum şi activități de consiliere şi informare a elevilor şi părinţilor în vederea conştientizării riscurilor asociate comiterii de infracţiuni. 

Analiza detaliată a situaţiei operative înregistrată la nivelul judeţului Vâlcea nu a relevat incidenţa unor riscuri potenţiale majore la adresa climatului de ordine şi siguranţă publică  în incinta şi zona adiacentă unităţilor şcolare, evenimentele comise cu violență având loc pe fondul unor conflicte spontane de cele mai multe ori. Astfel, majoritatea propunerilor de soluţie procedurală în dosarele penale instrumentate la nivelul IPJ Vâlcea pentru fapte comise cu violență între elevi, în perioada analizată, sunt de clasare” – se arată în raportul Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea.