Bursa zvonurilor, la Vâlcea / 17 septembrie 2024

Scena politică din Vâlcea este în plină agitație, mai ales în interiorul PNL, unde apar tensiuni din cauza posibilelor candidaturi ale unor personaje ce au candidat recent sub semnul săgeții galbene. Bulacu junior s-a întors contra liberalilor! În timp ce tatăl său Romulus Bulacu se afla la congresul PNL la Romexpo, fiul se pare că plănuia cum să-i rupă pe liberali în două, prin candidatura sa în afara PNL la Parlamentul României. După cum bine se știe, Bulacu jr. este într-o relație de prietenie cu fostul viceprimar al Râmnicului, Virgil Pîrvulescu, iar planurile lor ar fi să candideze unul la Senat și unul la Camera Deputaților. Se aude că s-ar înscrie în lupta electorală din partea Partidului Drept (cel ce-l susține pe Mircea Geoană în cursa la prezidențiale). Evident că liberalilor nu le pică prea bine aceste candidaturi, pentru că vor pierde electorat importantao ales la municipiu și riscă să rămână doar cu un mandat de parlamentar. Mișcare strategică a lui Bulacu Jr. și Virgil Pîrvulescu ar putea fragmenta votul liberalilor. 

Liberalul Laurențiu Cazan își construiește deja o strategie pe termen lung pentru alegerile din 2028 la Primăria Râmnicu Vâlcea. El este mai mult decât conștient de faptul că o campanie electorală eficientă necesită pregătire îndelungată și consecventă, ceea ce îl pune în poziția de a începe încă de pe acum să-și facă planurile și să-și consolideze poziția pe scena politică. Interesant de văzut dacă va adopta o poziție mai radicală, similară cu cea a lui Virgil Pîrvulescu, prin atacuri directe asupra administrației actuale, sau va încerca să se diferențieze printr-o abordare mai moderată și constructivă. Până una – alta, Cazan are o bătălie electorală grea în față, el candidând la alegerile parlamentare pentru un post de senator, despre care mulți spun că nu prea ar fi eligibil în actualele condiții.  

Pesediștii vâlceni sunt mai încrezători ca niciodată! Șansele ca ei să prindă patru mandate de deputați și unul de senator sunt imense, ținând cont și de degringolada din PNL, precum și de calitatea slabă a candidaților AUR (ne referim la numele ce s-au vehiculat până acum). De altfel, social democrații se bucură de o susținere puternică a primarilor din județ și nu doar din partea celor PSD. Despre USR nu mai spunem nimic, pentru că Gheorghiu și membrii familiei sale sunt deja la lada de istorie a județului. Astfel, după cum spuneam, PSD ar putea avea 4 deputați și 1 senator, PNL și AUR câte un deputat și s-ar bate umăr la umăr pentru cel de-al doilea post de senator ce-i revine județului Vâlcea. Asta dacă nu cumva face Geoană o figură frumoasă la prezidențiale și Partidul Drept ar intra în calcule pentru un post de parlamentar la Vâlcea…! 

În Frâncești, frecvent au loc accidente rutiere grave, iar localnicii se plâng de faptul că pe raza comunei se circulă cu o viteză amețitoare. Oamenii au solicitat autorităților locale, în nenumărate rânduri în ultimii ani, să monteze limitatoare de viteză în anumite zone sau să ia măsuri cu vitezomanii. Degeaba! Nici Poliția nu face nimic, nici primarul nu se străduiește să rezolve problema. Cetățenii din Frâncești ne-au mărturisit că nu se mai simt în siguranță pe străzi și pe bună dreptate. Problema a mai fost discutată de-a lungul ultimilor ani, însă primarul Paraschiv rămâne nepăsător! 

A început “cerșeala” în unitățile de învățământ! Atunci când învățătorul/ educatorul vrea să-și reînnoiască echipamentul digital, apelează fără rușine la părinți. Laptopurile și imprimantele sunt cele mai solicitate. Această practică se regăsește în special la clasele I-IV și la grădinițe. La fiecare patru ani, când vine o grupă nouă de copii, vechiul echipament e înlocuit de altul nou-nouț pe banii părinților. Și cum a început școala, vă dați seama că vânzările la companiile ce comercializează electronice au crescut simțitor. Un exemplu concret din municipiul Râmnicu Vâlcea, de la Școala nr 13 Ostroveni a fost scos la iveală de un părinte, care, nemulțumit de pretențiile cadrului didactic, a postat un mesaj pe rețelele de socializare: “Vi se pare normal ca la școala nr 13 (ostroveni) să se ceară bani la părinți pentru a cumpăra imprimantă??? (…) E bătaie de joc! Acea directoare ce a făcut cu baniii alocați pentru școală ?? Că îmi imaginez ca primește de la stat o sumă de bani …fonduri .etc ! Chiar așa toți baniii primiți ce s-au făcut cu ei ?? Nu trebuia să cumpere în folosul scoliii ??? Al elevilor ??? Păi vii și îmi ceri mie bani de imprimantă ??”. 

În final, menționăm că nu dorim ca prin aceste informații să generalizăm pentru că există și cadre didactice cu bun simț care folosesc laptopurile și imprimantele ani buni, pentru generații întregi, știm cazuri de acest gen și îi apreciem.

N.R.: O rubrică plină de “picanterii”, dar informațiile trebuie luate sub beneficiu de inventar. Rubrica este un pamflet, tratați-o ca atare.