Adevărul despre “cel de-al doilea bebeluș mort” de la Maternitatea Vâlcea
Două cazuri medicale au “zguduit” Vâlcea în ultima perioadă, ambele având în prim plan Maternitatea….
Două cazuri medicale au “zguduit” Vâlcea în ultima perioadă, ambele având în prim plan Maternitatea. Dacă primul incident a fost întors pe toate părțile, s-au făcut publice informații medico-legale sau declarații ale ambelor părți, despre cel de-al doilea bebeluș mort s-a scris totul la nivel de bârfă. Ei bine, am stat de vorbă pe subiect cu surse medicale demne de încredere și vom dezvălui ce am reușit să aflăm și cum au stat lucrurile în realitate.
Vom începe prin a preciza că, în 2023, la Maternitatea Vâlcea au fost aduși pe lume nu mai puțin de 1.343 de bebeluși, dintre care 176 de prematuri. Dintre toți aceștia, un singur nou născut a murit din cauza unei malformații cardiace grave. Am ținut să specificăm acest lucru pentru a arăta că mamele pot naște în siguranță la Maternitatea Vâlcea, iar unele cazuri punctuale nu sunt relatate conform realității și crează o panică de multe ori nejustificată. Revenind la cazul de sâmbătă spre duminică (3/4 februarie 2024), ei bine trebuie să spunem că este unul extrem de complicat. Pacienta s-a prezentat la camera de gardă în jurul orei 21.15, cu dureri mari de burtă. La doar câteva minute după ce a ajuns a început să sângereze masiv, iar medicul de gardă Mihaela Rădulescu – șefa Secției OG II, a constatat rapid că este vorba despre cea mai mare urgență obstetricală, mortalitatea maternă în acest caz fiind destul de mare. A fost văzută la ecograf, iar diagnosticele au fost șocante: preeclampsie severă, apoplexie utero-placentară și, ATENTIE!, făt mort antepartum. Bebelușul se pare că era mort de minimum două ore.
Lupta medicilor pentru a-i salva viața pacientei
A urmat o luptă contra-cronometru pentru a-i salva viața tinerei, pentru că starea ei era gravă încă de la sosire. La ora 21.45, ea fusese deja intubată, iar ulterior băgată în sala de operație. Medicul ginecolog Mihaela Rădulescu și medicul anestezist Dragoș Dragomirescu au luat toate măsurile necesare, considerând că este necesară expertiza încă unui medic cu experiență, în cazul acesta Sanda Folea, care a fost chemată din timpul liber. Analizele pacientei erau extrem de proaste, iar tensiunea sărea de 170/110 mm Hg, sângera masiv, iar viața ei era în pericol. A urmat operația, iar atunci s-a descoperit că placenta era desprinsă aproape trei sferturi, iar în spatele placentei era un hematom imens de 400 ml.
Membrii familiei au fost anunțați încă de la început că fătul era mort în uter și că era vorba despre un pericol real și pentru viața tinerei. Femeia a fost scoasă din operație noaptea târziu, medicii recurgând la o histerectomie totală pentru a-i salva viața. A fost supravegheată toată noaptea de medicul de gardă, iar a doua zi trimisă la Spitalul Municipal București cu diagnosticul “coagulare intravasculară diseminată”. Pacienta a plecat în stare stabilă, dându-se singură jos din pat (un aspect important pentru a arăta starea ei).
Un scurt istoric al cazului
Ca și istoric al cazului, trebuie precizat că pacienta a fost supravegheată în sarcină de medicul Ispășoiu Corina de la Sibiu, acolo unde și locuia. La Vâlcea se afla în vizită la socrii în momentul în care starea i s-a agravat. Din informațiile noastre, cu doar câteva zile înainte fusese la un control și un ecograf, iar analizele pe care le făcuse arătau anumite probleme ce ar fi semnalat o preeclampsie. Ea urma să refacă analizele când revenea la Sibiu. De asemenea, trebuie menționat că sarcina era de 32 de săptămâni.