Deficiențe majore în gestionarea câinilor fără stăpân în Vâlcea: Doar 11 localități din 89 respectă legislația

Situația câinilor fără stăpân în județul Vâlcea este una destul de confuză, având în vedere că circa 90% dintre primării nu dispun de adăposturi sau nu au încheiat protocoale pentru gestionarea acestor animale. Conform informațiilor oferite de reprezentanții Poliției Vâlcea într-o conferință de presă, doar 11 dintre cele 89 de localități din județ au abordat problema câinilor fără stăpân într-un mod organizat: patru localități au adăposturi proprii, iar alte șapte au încheiat parteneriate cu adăposturile existente. Restul primăriilor au fost avertizate sau amendate în urma controalelor Poliției Animalelor desfășurate în ultimele opt luni ale anului 2024.

„Au fost efectuate verificări la toate primăriile din judeţ pentru a stabili dacă sunt implementate măsurile prevăzute de O.U.G. nr 155/2001, adică să fie înfiinţate servicii specializate de gestionare a câinilor fără stăpân şi să fie realizate adăposturi pentru câinii fără stăpân sau să fie încheiate protocoale cu unităţi administrativ teritoriale care deţin astfel de adăposturi. Din toate cele 89 de UAT-uri , au fost identificate la 11 primării servicii specializate înfiinţate şi/sau protocoale de colaborare încheiate, iar în cazul a 78 de primării nu au fost înfiinţate astfel de servicii şi au fost aplicate măsuri de sancţiune contravenţională. În majoritatea cazurilor a fost aplicată sancţiunea contravenţională cu avertisment, în prima fază, pentru a scoate în evidenţă necesitatea acestei proceduri. S-au stabilit termene punctuale pentru remedierea acestor deficienţe şi urmează ca în perioada următoare să revenim cu aceste controale”, a declarat şeful Biroului pentru Protecţia Animalelor Vâlcea, Marius Ciuciu.

Conform legislației actuale, mai exact O.U.G. 155/2001, fiecare unitate administrativ-teritorială din România, fie că este vorba de un municipiu, oraș sau comună, are obligația de a organiza servicii de gestionare a câinilor fără stăpân și de a înființa servicii de ecarisaj. În județul Vâlcea, însă, doar municipiile Râmnicu Vâlcea și Drăgășani, precum și orașele Horezu și Băbeni au adăposturi publice dedicate acestor animale. În plus, alte localități precum Mălaia, Costești, Vaideeni, Golești, Budești, Dăești și Păușești Otăsău au ales să încheie protocoale cu adăposturile existente.

În total, de la începutul anului, poliţiştii au aplicat 145 de sancţiuni contravenţionale în baza legii privind programul de gestionare a câinilor fără stăpân, în valoare totală de 107.500 de lei. 

„Ordonanţa de Urgenţă 155/2001 a suferit modificări, în sensul că, începând cu luna iulie, a fost introdus şi Consiliul Judeţean Vâlcea ca şi entitate responsabilă pentru gestionarea câinilor fără stăpân, astfel că primăriile pot încheia aceste protocoale şi se pot crea zone care să angajeze mai multe localităţi şi să gestioneze mai eficient această problematică”, a mai spus şeful Poliţiei Animalelor Vâlcea.