Lista măsurilor sociale și economice în actuala criză generată de creșterea prețurilor. Planul Coaliției PNL-PSD-UDMR

Coaliția de guvernare a definitivat luni, 11 aprilie 2022, un plan de măsuri sociale și…

Coaliția de guvernare a definitivat luni, 11 aprilie 2022, un plan de măsuri sociale și economice pentru a ajuta cetățenii să treacă peste actuala criză generată de creșterea prețurilor.

Astfel, liderii coaliției PNL-PSD- UDMR vor lua o serie de măsuri care vor fi implementate sub genericul „Sprijin pentru România”.

Pachetul de măsuri este în valoare de 17,3 miliarde de lei, dintre care 9 miliarde de lei sunt fonduri europene, iar 8,3 miliarde de lei sunt de la bugetul de stat.

300 de milioane de euro sunt pentru compensarea creșterii prețurilor. De asemenea, se va acorda ajutor de până la 400.000 de euro/firmă pentru IMM-urile cu cheltuieli de plus 15 la sută la utilități.

200 milioane euro sunt pentru investițiile cu impact major în economie, cu posibilitate de prelungire. Se va acorda ajutor de stat pentru stimularea investițiilor în valoare de peste 1 milion de euro.

300 de milioane lei pentru firmele de transport rutier de mărfuri, de persoane și pentru companiile de distribuție. Sunt 4000 de beneficiari estimați. Impactul ar fi de 0,5 lei/litru din prețul final la pompă.

Alte măsuri:

– Ajustarea contractelor de investiții publice în derulare, finanțate din fonduri naționale și europene, în funcție de creșterea prețurilor la materiale, manoperă, transport, utilaje

– 5,2 miliarde de lei în 2022 sprijin pentru continuarea și finalizarea contractelor în derulare

– 75% din salariu pentru angajații în șomaj tehnic, până la sfârșitul anului

– Continuarea programului Kurzarbeit – reducerea programului de lucru

– 200 milioane de euro pentru procesarea produselor agricole în România

– Prima de 10% din valoarea produselor procesate pentru fermieri

– 300 milioane de euro grant capital de lucru pentru fermierii români