Apelul sindicaliștilor din Vâlcea: Romsilva, în pericol!

Federația Sindicatului Silva, filiala Vâlcea, aduce la cunoștință opiniei publice inițiativa Guvernului de a reorganiza majoritatea…

Federația Sindicatului Silva, filiala Vâlcea, aduce la cunoștință opiniei publice inițiativa Guvernului de a reorganiza majoritatea regiilor autonome existente, prin divizarea activităților de serviciu public de activitățile comerciale. Peste 15.000 de salariați din întreaga țară vor fi afectați, iar 3,1 milioane ha de păduri proprietatepublică de stat riscă să ajungă pe mâna grupurilor de interese.

Conform Proiectului de lege inițiat în data de 14 decembrie 2022toate activitățile comerciale ale regiilor autonome vor fi organizate în societăți pe acțiuni sau societăți cu răspundere limitată, într-un interval de cel mult trei ani de la data adoptării modificării legislative. Una dintre întreprinderile publice vizate în mod direct esteRegia Națională a Pădurilor-Romsilva și, implicit, cele 3,1 milioane ha păduri pe care statul român le mai are încă în proprietate. 

Facem precizare că Federația Silva a transmis oficial Prim-Ministrului Guvernului României, Ministrului mediului, apelor și pădurilor și Secretarului General al Guvernului punctul de vedere al sindicatelor din silvicultură, solicitând neavizarea propunerii legislative pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 109/2011, în ceea ce privește art. II alin. (1) din proiectul de act normativ, însă fără niciun rezultat. În ședința din data de 19.12.2022,Guvernul a adoptat Proiectul de Lege în forma inițială, fără a corecta art. II alin. (1), care prevede divizarea activităților de serviciu public de activitățile comerciale. 

”Considerăm că pădurile României sunt în pericol de a ajunge să fie administrate și exploatate de societăți pe acțiuni sau de S.R.L-uri. După înființarea acestor societăți, există posibilitatea ca statul să le listeze la bursă, iar marii actori interesați de păduri și de lemnul românesc să devină acționari principali (în general firmele cu capital străin care prelucrează lemn în România și au deja o poziție dominantă față de operatorii economici autohtoni). Astfel, lemnul românesc și pădurea publică de stat, singura resursă pe care astăzi România o mai deține în patrimoniul public, va încăpea, cu girul Guvernului, pe mâinile grupurilor de interese care, cel mai probabil, urmăresc acest lucru de mult timp, inclusiv prin forțarea reorganizării Romsilva, ca angajament în PNRR, într-un moment în care această regie funcționează la parametri optimi, cu rezultate economice de excepție”, precizează Adrian Iosif, liderul Sindicatului Silva Valcea.

Acesta mai susține că întreaga Federație este convinsă că prin adoptarea Legii, Statul român face o greșeală capitală, putandu-se vorbi inclusiv de o atingere grava  asupra economiei nationale, în condițiile în care pădurile sunt incluse în legea siguranței naționale (Legea nr. 51/1991), conform căreia orice acţiuni sau inacţiuni care lezează interesele economice strategice ale României constituie ameninţări la adresa securităţii naţionale a României.

”Concluzia noastră, ca parteneri sociali, este că, după aprobarea acestui proiect de lege, va urma un val de ”privatizări de succes” în România, totul va fi vândut pe sume infime și va ajunge în proprietatea unor grupuri de interese care fac diverse jocuri economice și politice la nivel european și mondial, iar resursele țării vor intra în folosința și exploatarea acestora, vor fi desființate mii de locuri de muncă, iar lucrătorii noștri vor fi nevoiți să ia calea pribegiei prin Europa, alături de celelalte milioane de români, accentuând și mai mult  depopularea acestei țări și criza forței de muncă autohtone”, conchide Adrian Iosif – Lider Silva Valcea

Comunicat de presă