Senatorul Banu și deputatul Cazan, semnatari ai inițiativei legislative pentru protejarea cotei unice de impozitare în România
Senatorul Claudia Mihaela Banu și deputatul Laurențiu Cazan se numără printre inițiatorii inițiativei legislative pentru…
Senatorul Claudia Mihaela Banu și deputatul Laurențiu Cazan se numără printre inițiatorii inițiativei legislative pentru protejarea cotei unice de impozitare în România pentru următorii 10 ani. Această inițiativă de menținere a sistemului fiscal al cotei unice urmează să fie dezbătută în cadrul unei ședințe a Senatului programate pentru data de 25 mai 2024.
Proiectul susținut și de parlamentarii vâlceni PNL – senatorul Claudia Mihaela Banu și deputatul Laurențiu Cazan, vine și ca un răspuns la declarațiile publice prin care cotele progresive de impozitare sunt propuse în locul cotelor unice.
Propunerea legislativă are ca scop menținerea cotei unice de impozitare de 10% pentru o perioadă de zece ani. Aceasta vine în continuarea liniei politice adoptate în ultimele două decenii, care a susținut utilizarea cotei unice ca mecanism fiscal principal. Astfel, legislația propusă urmărește să ofere stabilitate și predictibilitate fiscală pe termen lung.
„Scopul măsurii este de a consolida predictibilitatea și stabilitatea fiscală în România, oferind certitudine atât investitorilor, cât și cetățenilor în ceea ce privește mediul fiscal pentru următorul deceniu”, se precizează în inițiativă.
Mai trebuie precizat că proiectul cere menținerea cotelor unice, dar guvernele pot schimba procentele acestor cote unice. În prezent:
- cota de impozit pe profit este de 16%,
- cota unic de impozitare pe venit este de 10%,
- cota unică de impozitare pentru dividente este de 8%
„Dezbaterea acestei propuneri legislative se anunță a fi una deosebit de importantă, având în vedere impactul pe care politica fiscală îl are asupra economiei și societății în ansamblul său. Se așteaptă că reprezentanții din Senat vor analiza în detaliu argumentele pro și contra menținerii cotei unice de impozitare, luând în considerare efectele acesteia asupra creșterii economice, conformării fiscale și nivelului de trai al populației”, mai scriu semnatarii proiectului.